Коболєв про нову газову угоду: Росія намагатиметься повторити

Коболєв про нову газову угоду: Росія намагатиметься повторити "трюк" 2009 року

Укрінформ
При укладенні нової угоди щодо транзиту газу, РФ спробує повторити трюк 2009 року, відключивши поставки газу українським коридором для європейських споживачів для просування ідеї «Північного потоку-2».

Про це сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, повідомляє корреспондент Укрінформу.

«Їх розрахунок дуже простий – зміна влади (після виборів в Україні – ред) і, можливо, з новою владою можна буде продовжити стару угоду, яка нам не тільки не цікава, але вона і протирічить українському та європейському законодавству. Звичайно, що під кінець грудня, коли будуть морози, не буде нового договору, росіяни, скоріш за все намагатимуться повторити той самий трюк, який був у 2009 році, коли було відключено постачання газу по українському коридору для європейських споживачів. Це викличе кризу», - зазначив Коболєв.

Він додав, що таку кризу Росія буде намагатися використати для просування ідеї «Північного потоку-2».

«Просування цієї ідеї, я думаю, є одною із стратегічних цілей наших опонентів», - додав голова Нафтогазу.

Читайте також: Ішингер прогнозує "абсолютно нову гру" в Європі щодо Nord Stream 2

Коболєв також зауважив, що якщо «Північний потік-2» і «Турецький потік» запрацюють, то обсяг транзиту українською газотранспортною системою буде близьким до нуля.

«Якщо буде «Північний потік-2» і якщо росіяни з великою вірогідністю запустять «Турецький потік», то обсяг транзиту українською системою буде приблизно рівним нулю», - додав Коболєв.

Він додав, що на українська влада пояснює міжнародним партнерам, що ідучи на нібито комерційний проект газопроводу «Північний потік-2» , вони можуть фактично відкрити дорогу для російських танків на територію України.

Виконавчий директор Групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що транзит через Україну після 2019 року може відбуватися на стандартних європейських умовах, а не умовах РФ; в іншому випадку Україна через арбітраж вимагатиме компенсацію 10 млрд доларів.

За його словами, якщо ж РФ продовжуватиме забезпечувати Газпрому ексклюзивні можливості для транзиту газу з території РФ до Європи через Україну, і при цьому Газпром не буде погоджуватися на стандартні європейські умови, "у Нафтогазу є реальна можливість через новий арбітраж, який вже розпочався, отримати приблизно 10 млрд дол. як компенсацію за відсутність транзиту після 2019 року".

Читайте також: Україна поставила Росії жорстку умову щодо транзиту газу

Щодо чинного транзитного контракту між Нафтогазом та Газпромом, то він, йдеться в заяві Вітренка, не відповідає вимогам українського та європейського законодавства, тому не може бути продовжений.

Нагадаємо: контракт між Нафтогазом і російським Газпромом щодо транзиту газу закінчується в кінці 2019 року.

Єврокомісія вже підготувала свою позицію щодо порядку та умов здійснення транзиту російського газу територією України після 2019 року. Згідно з пропозицією ЄК, новий контракт на транзит газу має бути довготривалим – на 10 або більше років – і передбачати такі обсяги, які могли б зацікавити європейського інвестора з високою репутацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-