НБУ торік реалізував майже утричі більше пам’ятних монет

НБУ торік реалізував майже утричі більше пам’ятних монет

Інфографіка
Укрінформ
Національний банк України у минулому році продав на внутрішньому ринку майже 3,1 млн пам’ятних монет проти 1,2 млн пам’ятних монет проданих у 2017 році.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"У 2018 році кількість реалізованих Національним банком України пам’ятних монет зросла майже утричі у порівнянні з 2017 роком. Так, минулого року Національний банк продав на внутрішньому ринку майже 3,1 млн пам’ятних монет на загальну суму 139,8 млн грн, у тому числі: золотих – 1,6 тис. шт., срібних – 65,8 тис. шт., з недорогоцінних металів – 1 млн шт. та зі сплаву на основі цинку – майже 2 млн шт", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку нагадують, що у 2017 році було продано 1,2 млн пам’ятних монет на загальну суму 106,2 млн грн.

За минулий рік Національний банк також продав близько 32 тис. інвестиційних монет на загальну суму 110,3 млн грн, з них золотих – 6,5 тис. шт. та срібних – 25,5 тис. шт. Це удвічі більше, ніж у 2017 році, коли було реалізовано майже 15,9 тис. інвестиційних монет на загальну суму 82,6 млн грн, з них золотих – 5,2 тис. шт. та срібних – 10,7 тис. шт. У населення минулого року Національний банк викупив 240 інвестиційних монет України, що підтверджує попит громадян на цю продукцію та її інвестиційний характер.

Для гарантованої купівлі пам’ятних монет та сувенірної продукції населення активно користувалося системою попереднього онлайн-замовлення, за допомогою якої у 2018 році реалізовано майже 400 тис. шт вказаної продукції.

Ще одним каналом продажу пам’ятних монет були аукціони. У 2018 році відбулося чотири аукціони з продажу пам'ятних монет "25 років незалежності України", під час яких Національний банк продав 63 золоті монети на загальну суму 9,2 млн грн.

Читайте також: НБУ здійснюватиме міжміські перевезення валютних цінностей

Крім внутрішнього ринку, нумізматична продукція Національного банку користувалася значним попитом і за кордоном. Минулого року реалізовано за кордон понад 22 тис. пам'ятних та інвестиційних монет на суму майже 21 млн грн у еквіваленті (понад 165 тис. євро та 531 тис. дол. США). Успішно освоюються ринки збуту в США, Німеччині, Гонконгу, Південній Кореї і через транснаціональні дистриб’юторські мережі – у інших країнах світу.

Загалом у 2018 році Національний банк увів в обіг 41 пам’ятну монету: 25 – із недорогоцінних металів, 13 – срібних, 3 – зі сплаву на основі цинку. Їх загальний тираж становив майже 4 млн монет.

Також Національний банк випустив 5 пам’ятних медалей, присвячених ювілеям вищих учбових закладів та наукових інститутів загальним тиражем 83,5 тис. шт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-