Нацбанк здійснюватиме валютні інтервенції на нових умовах

Нацбанк здійснюватиме валютні інтервенції на нових умовах

Укрінформ
Національний банк з 7 лютого може проводити валютні інтервенції на умовах своп, тобто із зобов’язанням зворотнього продажу валют як у форматі "гривня-іноземна валюта", так і форматі "іноземна валюта-іноземна валюта".

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"З 7 лютого 2019 року Національний банк може проводити валютні інтервенції на умовах своп, тобто з зобов’язанням зворотнього продажу валют як у форматі "гривня/іноземна валюта", так і у форматі "іноземна валюта/іноземна валюта", - йдеться в повідомленні.

Валютні інтервенції на умовах своп у форматі "гривня-іноземна валюта" можуть проводитися у будь-якій з існуючих форм валютних інтервенцій, а саме: у формі валютного аукціону, за єдиним курсом або за найкращим курсом.

Водночас інтервенції на умовах своп у форматі "іноземна валюта-іноземна валюта" проводитимуться лише у формі за єдиним курсом.

Такі інтервенції на умовах своп, за оцінками Національного банку, будуть сприяти згладжуванню коливань на валютному ринку, які можуть бути наслідком тимчасових диспропорцій у структурі валютної ліквідності банків.

Національний банк за потреби використовуватиме цей інструмент для згладжування як актуальних, так і потенційних коливань на валютному ринку. Досі Національний банк використовував операції своп лише з метою регулювання ліквідності банківської системи – такі операції проводилися тільки шляхом купівлі Національним банком валюти у банків.

Читайте також: НБУ знижує норму обов'язкового продажу валюти експортерами

Крім того, валютні інтервенції на умовах своп допоможуть ефективніше впливати на загальний попит та пропозицію грошей в Україні і, відповідно, сприяти виконанню головного завдання Національного банку – забезпечення цінової стабільності, зокрема, шляхом досягнення середньострокової цілі зі зниження інфляції до 5% +/-1 в.п. у середньостроковій перспективі.

Валютні інтервенції на умовах своп будуть здійснюватися Національним банком на нерегулярній основі як додатковий інструмент для згладжування курсових коливань відповідно до "Стратегії валютних інтервенцій Національного банку України на 2016-2020 роки".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-