НБУ: Більшість банків пропонуватиме населенню послугу онлайн-купівлі валюти

НБУ: Більшість банків пропонуватиме населенню послугу онлайн-купівлі валюти

Укрінформ
У Національному банку розраховують, що більшість великих банків будуть пропонувати фізичним особам послугу онлайн-купівлі іноземної валюти.

Про це на брифінгу сказав заступник глави Нацбанку Олег Чурій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас наразі немає інформації щодо кількості банків, які будуть пропонувати цю послугу з онлайн-купівлі валюти, адже це потребує певних інвестицій. Однак у нас було багато запитів, тому думаю, що більшість великих банків будуть пропонувати цю послугу. Деякі з них - вже починаючи 7 лютого, а деякі, можливо, пізніше", - сказав Чурій.

Він зазначив, що операції через онлайн-банкінг менш витратні з точки зору адміністративного навантаження і вони більш вигідні, тому багато банків будуть просувати цей продукт. Однак тут є й питання і до населення.

"Я не думаю, що все населення готове купувати валюту онлайн, оскільки треба розуміти як працювати з цим інструментом", - зауважив Чурій та додав, що турбуватись про зникнення обмінників як таких не варто. Адже вони працюють не тільки з населенням, але й з "сірим" та "чорним" ринком. Тож поки у нас існує тіньова валютна економіка, обмінники завжди будуть вести свій бізнес.

Читайте також: НБУ знижує норму обов'язкового продажу валюти експортерами

Як відомо, прийнятий Верховною Радою Закон України «Про валюту і валютні операції» набуває чинності з 7 лютого 2019 року. Відповідно до цього закону запроваджується ряд послаблень: по-перше, граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде розширено до 365 днів (зараз він становить 180 днів), по-друге, буде скасовано валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис. грн. По-третє, індивідуальні валютні ліцензії буде скасовано. Натомість з’явиться система електронних лімітів. По-четверте, будуть скасовані санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків. По-п’яте, буде дозволено online купівлю іноземної валюти фізичними особами. При цьому на такі операції розповсюджуватиметься аналогічний ліміт, як і на купівлю готівкової валюти (зараз – до 150 тис. грн на день в еквіваленті)».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-