Лічильники для українців коштуватимуть Нафтогазу 2,5 мільярда - Насалик

Лічильники для українців коштуватимуть Нафтогазу 2,5 мільярда - Насалик

Укрінформ
Сумарна вартість встановлення лічильників газу українцям може сягнути для НАК "Нафтогаз України" 2,5 млрд гривень. Ця сума буде врахована у фінансовому плані компанії.

Про це у коментарі журналістам сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це не безкоштовно. Ці кошти закладаються у фінансовий план підприємства. Нафтогазу можуть бути зменшені податки на цю частину - це може бути десь 2,5 млрд грн. Але ми прийдемо до того, що нам не потрібні будуть норми споживання", - сказав Насалик.

Він наголосив, що коли весь газ буде обліковуватися, то відпаде необхідність виставляти рахунки за нормами споживання.

"Встановлювати лічильники будуть підприємства, які мають на це ліцензії, - газопостачальні організації. Але оплачувати лічильники буде НАК "Нафтогаз України", - прокоментував Насалик.

Міністр прогнозує, що на місяць можуть встановлювати 400-500 тис. лічильників.

"Такий обсяг освоїти достатньо складно. Встановлення буде проводитися на території всієї України", - відзначив Насалик.

Він також нагадав, що уряд сьогодні зменшив норми споживання газу.

"Ціна була за 3,3 (кубометра на одну людину на місяць - ред.), а стала за 3,29. На одну соту зменшилася. Газопостачальні організації мають перерахувати платіжки, які отримали люди", - додав Насалик.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів сьогодні знизив норми споживання газу для тих, хто користується лише газовою плитою і не має лічильника газу, з 9,8 кубометра до 3,29 кубометра на особу на місяць.

Читайте також: Насалик сподівається, що транзит газу перестане бути політичним питанням

Раніше Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету міністрів №203 від 23 березня 2016 року "Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників". Рішення було підтримане також постановою Верховного Суду. У результаті чинними стали норми споживання газу, встановлені відповідно до постанови КМУ від 8 червня 1996 року №619. Таким чином, якщо у споживача немає лічильника газу, рахунки виставляли за такими нормами: за користування газовою плитою за наявності централізованого гарячого водопостачання - 9,8 кубометра газу на місяць на одну людину (замість 3,3 кубометра за нормами 2016 року); за газову плиту без централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 18,3 кубометра (замість 5,4 кубометра); за користування газовою плитою та водонагрівачем водночас - 23,6 кубометра (замість 10,5 кубометра).

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман іще в грудні закликав населення оплачувати лише фактично спожиті обсяги газу за показами лічильників. Він також ініціював проведення перевірок облгазів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-