Порошенко назвав сектори економіки, де Україна може вийти в лідери

Порошенко назвав сектори економіки, де Україна може вийти в лідери

Укрінформ
Президент Петро Порошенко вважає агропромисловий комплекс, ІТ, машинобудування, інфраструктуру та логістику, туризм тими секторами економіки, де Україна може зайняти лідерські позиції у світі.

Про це глава держави заявив під час Форуму «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом» у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Відповідальна економічна стратегія диктує нам необхідність чітко визначити пріоритети і зробити акцент на тих секторах економіки, де ми можемо вийти на лідерські позиції. Вони стануть точками прориву, які підштовхнуть нас уперед. Вони принесуть кошти для того, щоби забезпечити відчутне підвищення рівня життя людей. До таких секторів я відношу агропромисловий комплекс, ІТ, машинобудування, інфраструктуру та логістику, туризм”, - зазначив Президент

Він підкреслив, що населення світу зростає щороку в середньому на 80-85 мільйонів і, за наявними прогнозами, до 2024 року перевищить 8 мільярдів.

“Очевидно, тут – величезна ніша для України як глобального аграрного лідера. Але маємо розуміти, що справжнє лідерство можливе лише за умови, коли експорт переробленої продукції буде значно перевищувати продаж сировини”, - зауважив він.

Глава держави акцентував на тому, що IT-сектор України вже зараз забезпечує майже 4% ВВП, дає роботу близько 150 тис. українців.

“Очікується, що в найближчі два роки ця цифра зросте до 200 тисяч. Що вкрай важливо – йдеться про робочі місця з високим рівнем доходу. Саме ІТ-сектор може допомогти Україні збільшити частку середнього креативного класу. Це важливо для стабільності, стійкості економіки і країни загалом, для демократії, бо середній клас є опорою демократії. Але, щоб стати справжнім лідером у цьому секторі, мало надавати послуги та сидіти на аутсорсингу, треба переходити до реального внеску у вітчизняну економіку”, - підкреслив він.

Завдяки цьому, наголосив Порошенко, в Україну поступово прийде і так звана четверта промислова революція.

“В індустрії маємо зробити ставку на високотехнологічні галузі з високою доданою вартістю. Традиційно в Україні сильними були і є авіабудування і космічна галузь, суднобудування, військово-промисловий комплекс. І кожне робоче місце в цих галузях забезпечує мінімум 10-15 робочих місць в суміжних”, - сказав він.

За його словами, перетворення України у транспортно-логістичний хаб Європи потребує модернізації транспортної інфраструктури.

“Україна вже увійшла до двадцятки країн за кількістю нових авіаційних ліній”, - акцентував глава держави.

Також Петро Порошенко наголосив, що децентралізація дає можливість приводити до ладу мережу доріг у регіонах та громадах.

“Покращення ситуації з дорогами вже позитивно вплинуло на туристичну галузь. Море, гори, унікальні історичні пам’ятки – мереживо привабливих маршрутів. Світ лише зараз відкриває для себе Україну і вже точно ніхто нас не плутає з іншою країною. Можемо увійти до десятка найпопулярніших культурно-туристичних напрямків в Європі. Туризм - колосальний ринок для малого та середнього бізнесу”, - сказав він.

За словами Порошенка, перелічені п’ять стратегічних пріоритетів дадуть потужний поштовх економіці України.

“Під них можна залучити мільярди доларів інвестицій. Їхня реалізація створить десятки тисяч малих підприємств, сотні тисяч робочих місць з достойною оплатою і точно знизить рівень робочої еміграції українців. Більше того, поверне українців додому. Ця формула дасть перспективу місту й селу, кожній громаді. Вона наповнить державний та місцеві бюджети, дасть можливість підвищувати зарплати бюджетникам, пенсії, соціальні виплати. «Гроші ходять за людьми» - це принцип не лише децентралізації, але й освітньої реформи, змін в системі охорони здоров’я, будь-якої іншої реформи. Люди – це головне”, - наголосив Порошенко.

Читайте також: Порошенко заявив про намір балотуватися на другий президентський термін

Саме таку візію Президент запропонував чинному уряду, який, згідно з Конституцією, несе відповідальність за соціально-економічну політику.

“Я впевнений в тому, що уряд здатний реалізувати зазначену позицію. І впевнений у парламентських перспективах нашої команди”, - додав Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-