В Україні завершується розробка нового стандарту на пшеницю - Мінагро

В Україні завершується розробка нового стандарту на пшеницю - Мінагро

Фото
Укрінформ
В Україні завершується напрацювання нового стандарту на пшеницю, гармонізованого з міжнародними нормами.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства із посиланням на координаційну зустріч щодо обговорення ключових пропозицій при формуванні другої редакції стандарту на пшеницю, яка відбулася в міністерстві за участі учасників ринку.

“Ми знаходимось на фінальному етапі напрацювання нового стандарту на пшеницю. Метою коригування стандарту є оптимізація техніко-технологічних процесів виробництва зерна пшениці та гармонізація його нормування з міжнародними нормами, зокрема країн Європейського Союзу”, - цитує прес-служба заступника міністра аграрної політики та продовольства України Олену Ковальову.

Зазначається, що рішення щодо коригування ДСТУ на пшеницю було прийнято у 2018 році, з огляду на те, що він тривалий час не переглядався. Так, у вересні в рамках засідання технічного комітету «Зернові культури та продукти їх переробки» було розглянуто та схвалено першу редакцію оновлено стандарту на пшеницю, яка була оприлюднена для публічного двомісячного обговорення. У другій редакції стандарту вже було враховано пропозиції, що надійшли від учасників зернового ринку.

“В оновленому стандарті пропонується зменшити кількість класів непродовольчої пшениці, що матиме позитивне значення, особливо у системі її заготівлі. Також увага надається показникам, пов’язаним з хлібопекарськими властивостями зерна – вмістом білка та клейковини. Уперше до стандарту пропонується ввести показник вмісту зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, а у якості рекомендованого – значення сили борошна», - зазначила заступник Мінагро.

У координаційній зустрічі взяли участь заступники міністра агрополітики, представники Української зернової асоціації, Європейської Бізнес Асоціації, Аграрного союзу, Американської торговельної палати в Україні, Спілки „Борошномели України”, Всеукраїнської асоціації пекарів, об’єднання „Укрхлібпром”, представники агрокомпаній та науковці.

Читайте також: Made in Ukraine: експерти розповіли про перспективи українського борошна

За інформацією прес-служби, проект другої редакції ДСТУ на пшеницю буде розглянуто на засіданні Технічного комітету в лютому цього року. Плановий термін введення в дію нового стандарту після затвердження – травень-червень 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-