У НБУ анонсували спрощення валютних операцій для іноземних інвесторів

У НБУ анонсували спрощення валютних операцій для іноземних інвесторів

Укрінформ
Нова система валютного регулювання, що запрацює з 7 лютого 2019 року, спростить проведення валютних операцій для іноземних гостей, які відвідують Україну, іноземних інвесторів та контрагентів українських компаній.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України на своїй сторінці у Facebook.

"Нове валютне регулювання також урівнює можливості нерезидентів і резидентів щодо здійснення операцій з валютою. Зокрема, з 7 лютого юридичні особи - нерезиденти отримають можливість відкривати в Україні банківські рахунки і проводити за ними майже повний спектр валютних операцій. Таким чином, нова система валютного регулювання також спростить проведення валютних операцій для іноземних гостей, які відвідують Україну, іноземних інвесторів та контрагентів українських компаній", - ідеться в повідомленні.

Сама система валютного регулювання передбачає перехід від тотального контролю за клієнтськими операціями до ризик-орієнтованого нагляду, тобто змінюється сама філософія нагляду: банки отримають більше свободи і зможуть використовувати не формальний, а аналітичний підхід, оцінюючи рівень ризиковості транзакцій. Відповідно, операції бізнесу, які не матимуть ознак ризиковості, будуть проводитися швидше.

Серед основних новацій нової системи регулювання - те, що платежі юросіб за кордон на суми до 150 тис. грн будуть виведені з-під нагляду. Такі операції більше не вимагатимуть від бізнесу подання до банків повного пакета документів – достатньо буде лише зазначити реквізити контракту та мету переказу в платіжному дорученні.

Читайте також: НБУ надав двом банкам рефінансування на 7 мільярдів

Також, граничний строк розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами збільшується удвічі – до 365 днів. Ще однією важливою новацією став перехід від ліцензування до системи е-лімітів для здійснення інвестицій за кордон, що також спростить життя бізнесу. Е-ліміт, обмежений сумою в 2 млн євро/рік, буде розповсюджуватися також і на перерахування коштів на рахунок за кордоном та неторговельні операції.

Найочікуваніша новація для фізосіб – можливість онлайн-купівлі валюти через інтернет-банкінги та мобільні додатки комерційних банків. До того ж ця можливість передбачає купівлю іноземної валюти в межах ліміту в 150 тис. грн додатково до ліміту на купівлю готівкової іноземної валюти. Такий же підхід з 7 лютого запроваджується і для банківських металів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-