Намагання валютних

Намагання валютних "міняйл" розгойдати курс вже не працює — НБУ

Інфографіка
Укрінформ
Учасники валютного ринку звикли до режиму гнучкого курсоутворення і не панікують під час помірних курсових коливань.

Про це сказав заступник директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

"Намагання валютних міняйл навмисно розгойдувати курс гривні для «загону алєней», тобто підбурення населення купувати валюту на піку девальвації, вже не працює як раніше. Учасники валютного ринку звикли до режиму гнучкого курсоутворення і не панікують під час помірних курсових коливань", - зазначив Лепушинський.

У Нацбанку зазначають, що сезонність - то знецінення, то укріплення гривні, є тимчасовим явищем, яке поступово зникатиме завдяки звиканню населення і бізнесу до гнучкого курсоутворення і поступовому зняттю регулятором усіх адміністративних обмежень на валютному ринку. За відсутності значної сезонності короткострокове прогнозування обмінного курсу стає менш очевидним завданням. Це погана новина для експертів, які легко здобували собі популярність економічних гуру, просто обіцяючи знецінення гривні наприкінці року.

Читайте також: НБУ торік 146 разів надавав правоохоронцям доступ до інформації

"За зменшення панічної складової у поведінці фірм і домогосподарств, дієвішим стає і основний монетарний інструмент НБУ – облікова ставка. Логіка монетарної політики за інфляційного таргетування: вищі інфляційні ризики – вищі процентні ставки, створює суто економічні стимули для заощаджень у національній валюті та, як наслідок, стримування зростання цін. Поточна ситуація дуже контрастує з попереднім досвідом фіксованого валютного курсу в Україні, підтримка якого стимулювала накопичення дисбалансів в економіці країни, які прибиралися під час чергової кризи через значну девальвацію", - наголошують в НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-