Коболєв пояснив, чому треба монетизувати субсидії, а саму систему — перевірити

Коболєв пояснив, чому треба монетизувати субсидії, а саму систему — перевірити

Укрінформ
Монетизація субсидій передбачає, що гроші потрапляють на рахунок споживача, і споживач має право вільно ними користуватися.

Про це у ефірі 5 каналу сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Якщо гроші не потрапляють на рахунок споживача, і споживач не має права вільно ними користуватися, це не монетизація. Наші споживачі – цивілізовані і відповідальні. І наш досвід роботи зі споживачами вказує, що рівень розрахунку населення – 95%. Тому давати гроші людям – не тільки потрібно, а вкрай потрібно. І це набагато безпечніше. І саме давши гроші людям, ми можемо чітко відстежити, які рахунки є фіктивними, тобто, які абоненти не існують і крадуть гроші через неіснуючих абонентів, а які абоненти є існуючими", – розповів очільник Нафтогазу.

Він наголосив, що система субсидій потребує перевірки.

"Якщо це зробити, впевнений, ми побачимо дуже цікаву картину. Ми побачимо, що реальних людей менше, ніж тих, на кого нараховували субсидії останні 2-3 роки. І це буде велике запитання до тих, хто цю верифікацію вчасно не зробив. Процес (верифікації - ред.) може бути завершений переведенням живих коштів усім реальним споживачам", - додав очільник нафтогазової компанії.

Читайте також: Ощадбанк не братиме комісію з отримувачів монетизованих субсидій — Кабмін

Коболєв також підкреслив, що борги облгазів призвели до зниження прибутків Нафтогазу за 2018 рік.

"2018 рік з точки зору прибутків гірший, ніж 2017, через борги перед нами газзбутів. Якщо нам боргують мільярд доларів, то позиція аудиторів проста: ми повинні вважати, що не отримаємо 90% цього боргу. Тим не менше, у 2018 році ми сплатили 136 млрд грн податків та дивідендів", - сказав Коболєв.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня 2019 року в Україні почнуть монетизацію субсидій. Відповідний алгоритм передбачений постановою, ухваленою Кабінетом Міністрів України 27 грудня 2018 року.

Згідно з постановою, монетизація відбуватиметься у три етапи. Зокрема, з 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть сім’ї, які звернуться по допомогу вперше. Із 1 травня 2019 року монетизація пільг торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період. Уже з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-