МВФ і Україна визначили основні завдання для Києва на 2019 рік

МВФ і Україна визначили основні завдання для Києва на 2019 рік

Укрінформ
Міжнародний валютний фонд і Україна визначили так звані "маяки", які українська сторона має виконати впродовж нинішнього року для отримання повного фінансування за програмою кредитування МВФ в режимі Stand By.

Серед них – прийняття ряду законів у фінансовій та банківській сферах, продовження антикорупційних зусиль, просування реформ у сфері приватизації, повідомляє Укрінформ.

"Ми будемо просуватися далі з прийняттям законодавства, яке має критично важливе значення для створення надійного середовища для роботи й розвитку наших фінансових ринків", - йдеться в аналітичному звітіФонду щодо нової програми Stand By для України та завершення попередньої програми розширеного фінансування EFF.

У цьому зв'язку у МВФ очікують затвердження Верховною Радою до кінця березня 2019 року законопроекту №2413а, який позбавить наглядових повноважень нинішню Нацкомісію держрегулювання ринків фінансових послуг та розподілить їх між НБУ та Нацкомісією цінних паперів та фондового ринку.

Крім того, МВФ разом зі Світовим банком обіцяють до кінця березня 2019 року узгодити поправки до закону про банки та банківську діяльність в Україні для вирішення "законодавчих прогалин". У Фонді очікують, що парламент до середини 2019 року прийме ряд законів у фінансовому секторі, зокрема, про деривативи та фінансові ринки, захист прав споживачів та грошові перекази.

Читайте також: МВФ очікує зменшення дефіциту Пенсійного фонду та збільшення пенсій

Окрему увагу Міжнародний валютний фонд приділяє подальшим зусиллям викорінення корупції в Україні. "Дуже важливо, щоб нові антикорупційні установи – НАБУ, Спеціальна антикорупційна прокуратура та Вищий антикорупційний суд – зберігали свою незалежність і чесність", - підкреслили у Фонді.

Зокрема, що стосується Антикорупційного суду, у МВФ очікують призначення до кінця квітня 2019 року принаймні 35 суддів "з бездоганною репутацією та відповідними професійними навичками" відповідно до закону 2018/2447 та правил процедури щодо забезпечення об'єктивності й прозорості процесу. При цьому, у МВФ сподіваються, що Антикорупційний суд розпочне свою діяльність до кінця червня 2019 року.

По НАБУ у Фонді очікують завершення зовнішнього аудиту групою авторитетних експертів з міжнародним досвідом. У МВФ також сподіваються до кінця червня 2019 року ухвалення ВР України законодавства щодо посилення повноважень НАБУ.

Крім того, серед "маяків", визначених МВФ у подальшій співпраці з Україною, вказана необхідність значного просування в процесі приватизації та реформ підприємств, які перебувають у державній власності, а також подальше зміцнення врядування в банківській сфері.

Як повідомляв Укрінформ, 18 грудня Виконавча рада МВФ затвердила нову 14-місячну програму кредитування Stand-by (SBA) для України на загальну суму 3,9 млрд. доларів США. Програма передбачає три транші, у тому числі два на суму 2,6 млрл до кінця нинішнього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-