Оновлені норми щодо інклюзивності будівель наберуть чинності з квітня - Мінрегіон

Оновлені норми щодо інклюзивності будівель наберуть чинності з квітня - Мінрегіон

Укрінформ
Оновлені державні будівельні норми щодо інклюзивності будівель наберуть чинності з 1 квітня цього року.

Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, повідомили Укрінформу в прес-службі Міністерства.

“Новий революційний ДБН щодо інклюзивності будівель вже опубліковано. Він вступає в дію вже з квітня цього року і є обов’язковим до виконання всіма архітекторами, проектувальниками та будівельниками. ДБН містить близько 100 якісних змін для безпеки і комфорту кожного, у першу чергу, людей з інвалідністю з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп: людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок”, - заявив Парцхаладзе.

Також повідомляється, що 29 грудня 2018 року в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №12/2018 були опубліковані нові державні будівельні норми щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, а саме ДБН В.2.2-40:2018 “Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення”. Норми офіційно набудуть чинності з 1 квітня 2019 року.

За новими нормами, всі будинки та споруди в Україні, а також необхідна інфраструктура повинні будуть обов’язково проектуватися з елементами доступності. Впровадження цього ДБН є вагомим кроком до створення реального безбар’єрного середовища в Україні і є однією із першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про асоціацію з ЄС.

В опублікованих нормах посилено обов’язковість влаштування елементів безбар’єрності, наведені всі їх необхідні технічні характеристики та конкретні наочні приклади такого впровадження. Зокрема, щодо проектування: пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату.

Також нові норми стосуються тактильних та візуальних елементів доступності: тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;

Крім того, передбачається дублювання важливої звукової інформації текстами, організація сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни.

За словами Парцхаладзе, який посилається на дані Держстату, в Україні налічується близько 3 млн осіб з інвалідністю.

"За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я інвалідність в Україні мають близько 10% від всього населення. 80% з цих людей є працездатними та активними. Проте реалізація їх прав неможлива доти, доки в Україні не буде створено реальної доступності в громадських закладах та житлових будівлях, на вулицях, в транспорті та іншій інфраструктурі. Зараз же майже 90% пандусів збудовані неправильно, немає тактильної плитки і більшість людей навіть не знають, для чого вона потрібна, відсутні елементи доступності для іншого маломобільного населення”, - наголосив заступник міністра.

Читайте також: Операторів мобільного зв'язку в Україні цьогоріч очікують 13 перевірок

Новий ДБН розроблений на заміну чинного ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”.

Державні будівельні норми (ДБН) - обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-