У Мінфіні порахували, що розмитнення “євроблях” дасть бюджету до 10 мільярдів

У Мінфіні порахували, що розмитнення “євроблях” дасть бюджету до 10 мільярдів

Укрінформ
На момент ухвалення законів про розмитнення авто в Україні перебувало близько 630 тис. автомобілів на єврономерах. Від розмитнення цих автівок державний бюджет може отримати від 5 до 10 мільярдів гривень.

Про це в інтерв'ю для телепрограми "Перша шпальта" розповів заступник міністра фінансів Сергій Верланов, повідомляє прес-служба Мінфіну.

"За нашими даними, на момент прийняття закону в Україні перебувало близько 630 тисяч автомобілів на єврономерах. Державний бюджет може отримати з них від 5 до 10 мільярдів гривень, але багато залежить від того, коли саме їх легалізують і чи легалізують взагалі. При цьому, в законі є чітка норма, яка співвідноситься з Бюджетним кодексом і з Законом про Державний бюджет, за якою всі ці платежі підуть у Пенсійний фонд. Тому я хочу закликати всіх автовласників допомогти у його наповненні і подбати, таким чином, про своєчасну виплату пенсій", - сказав Верланов.

Він також зауважив, що встановлені законом умови розмитнення автомобілів є ексклюзивними. Після 90-х ринок вживаних автомобілів в Україні був дещо деформований і не розвивався так, як розвивається в інших країнах. Були встановлені обмеження за віком автомобілів, дуже високі захисні мита. Це й спровокувало ситуацію з автівками на єврономерах.

Читайте також: Южаніна пропонує обмежити можливості коригувати вартість "євробляхи" при розмитненні

"Як автовласник цілком розумію людей, адже у них, фактично, був вибір між потриманим ВАЗом і "Ланосом". Друга сторона рівняння – правове поле, якого просто не було. Оскільки офіційно не можна було купити таке авто, його не можна було і офіційно розмитнити", - додав Верланов.

На його думку, рішення щодо нових правил розмитненння автомобілів на єврономерах було правильним.

"Тобто рішення, яке прийнято, на мою думку, є правильним. Воно дозволить людям розмитнити ці автомобілі та стати законними власниками з чистою совістю. До того ж, ставки мита і акцизу знижені безпрецедентно. Звісно, є певна межа, коли розмитнення вживаного авто є економічно недоцільним. Як правило, це 13-20-річного віку автомобілі. Якщо власники не захочуть їх розмитнювати, нехай утилізують або вивозять за межі України", - підсумував Верланов.

Як повідомляв Укрінформ, на початку листопада Верховна Рада ухвалила закон про зниження вартості розмитнення автомобілів на єврономерах. Згідно з документом, встановлюється пільговий термін розмитнення автомобілів, ввезених в Україну. А саме, в перші 90 днів після введення закону в дію водіям надаватиметься 50%-ова знижка на митне оформлення "євроблях". Окрім того, решту 90 днів будуть діяти ставки акцизного податку, передбачені у цьому законі, але "без застосування штрафних санкцій".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-