Міжнародні резерви України за листопад зросли майже на $1 мільярд - НБУ

Міжнародні резерви України за листопад зросли майже на $1 мільярд - НБУ

Укрінформ
Станом на 1 грудня 2018 року міжнародні резерви України становили 17,711 млрд дол. США та за листопад зросли на 5,8%.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Міжнародні резерви України зросли за листопад на 5,8% або 974,5 млн - до 17 711,5 млн дол. США (в еквіваленті) станом на 1 грудня 2018 року, за попередніми даними. Обсяг міжнародних резервів збільшився завдяки як залученню коштів урядом, так і купівлі валюти Національним банком на міжбанківському ринку», - йдеться в повідомленні НБУ.

Уряд отримав 2000,0 млн дол. США від розміщення єврооблігацій та 82,9 млн дол. США від продажу облігацій внутрішньої державної позики. При цьому платежі за державним боргом були меншими за надходження від продажу державних цінних паперів. Зокрема, у листопаді уряд достроково погасив короткострокові єврооблігації на суму 725 млн дол. США, залучені шляхом приватного розміщення у серпні цього року. Також минулого місяця уряд та Національний банк сплатили на користь Міжнародного валютного фонду 439,1 млн дол. США (у еквіваленті). Інші платежі уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становили 238,2 млн дол. США у еквіваленті, з яких 149,1 млн дол. США за державними облігаціями внутрішньої державної позики і 18,5 млн дол. США - за єврооблігаціями.

Читайте також: НБУ подовжив терміни для запровадження нових вимог в управлінні ризиками в банках

У листопаді чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку забезпечила поповнення резервів на 232,8 млн дол. США. Зокрема, наприкінці минулого місяця для згладжування надмірних курсових коливань, зумовлених тимчасовим психологічним тиском з боку новин про оголошення воєнного стану, Національний банк продав 125,0 млн дол. США, з яких 50,0 млн дол. США - шляхом валютних інтервенцій за вибором найкращої ціни. Але в цілому в листопаді пропозиція валюти була вищою за попит, зокрема завдяки надходженню виручки від експорту аграрної та металургійної продукції. Це дозволило Національному банку купити на міжбанківському валютному ринку 357,8 млн дол. США, з яких 76,7 млн дол. США за вибором найкращої ціни, не впливаючи на динаміку курсу гривні, визначену фундаментальними факторами.

Окрім того, на розмір міжнародних резервів вплинуло збільшення вартості фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) у сумі 50,4 млн дол. США (у еквіваленті). Загалом станом на 1 грудня 2018 року, обсяг міжнародних резервів покриває 3,0 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-