Уряд ухвалив законопроект про охорону прав на об'єкти інтелектуальної власності

Уряд ухвалив законопроект про охорону прав на об'єкти інтелектуальної власності

Укрінформ
Кабмін ухвалив ініційований і розроблений Мінекономіки законопроект щодо захисту прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки та торговельні марки.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

«Запропонована законопроектом модель охорони корисних моделей передбачає можливість швидко отримати патент на корисну модель; можливість швидкого припинення активності недобросовісних власників (так званих “троллінгових” патентів), а також - можливість визнання недійсними прав на корисну модель через звернення до Апеляційної палати при Мінекономрозвитку», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що стосовно винаходів і корисних моделей розширено перелік об'єктів і технологій, на які не поширюється правова охорона, що сприятиме обмеженню можливості зловживань при реєстрації винаходів і корисних моделей, які насправді ними не є. Також законопроект передбачає можливість подання заявок на реєстрацію патенту в електронній формі і надання можливості будь-якій особі оскаржити реєстрацію патенту протягом 6 місяців з моменту реєстрації (post-grant opposition).

Читайте також: Гройсман: Початкова вартість підприємств на аукціонах зростає утричі

Законопроект також створює додатковий критерій охороноздатності промислових зразків, а саме, її індивідуальний характер (стосується зовнішнього вигляду, форми та структури ліній, комбінації кольорів, текстури матеріалу конкретного виробу або його частини). Передбачається правова охорона незареєстрованих промислових зразків, подання заявки на реєстрацію в електронній формі, строк чинності прав - не більше 25 років (наразі - 15 років). Законопроектом також змінено тип охоронного документа - з патенту на свідоцтво і передбачено можливість досудового скасування свідоцтва в Апеляційній палаті (сприятиме подоланню такого негативного явища, як «патентний троллінг»).

Для торговельних марок законопроект передбачає подання заявки на реєстрацію в електронній формі, уточнює підстави для відмови у реєстрації або визнання реєстрації недійсною, а також передбачає можливість реєстрації колективної торговельної марки.  

У міністерстві зазначають, що ухвалення Верховною Радою України цього законопроекту сприятиме досягненню європейського рівня охорони прав інтелектуальної власності на об'єкти промислової власності, створить передумови для активізації винахідницької діяльності та приведе до покращення інвестиційного клімату в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-