НБУ пояснив, як працюватимуть банки в умовах воєнного стану

НБУ пояснив, як працюватимуть банки в умовах воєнного стану

Інфографіка
Укрінформ
Під час воєнного стану банківська система працюватиме у звичайному режимі, жодних обмежень на валютному чи грошово-кредитному ринку НБУ.

Про це повідомляє Нацбанк на своїй сторінці у Facebook.

"Національний банк нагадує, що на час воєнного стану, запровадженого строком на 30 днів у 10 областях України, банківська система і надалі працюватиме в звичайному режимі. Банки на сьогодні є достатньо стійкими, ліквідними та капіталізованими, а запровадження воєнного стану ризиків для стабільності фінансової системи не створює. Відповідно, жодні адміністративні обмеження на валютному чи грошово-кредитному ринку Національним банком не запроваджуються", - йдеться у повідомленні.

Водночас у разі виникнення необхідності банки можуть отримати підтримку ліквідністю від Національного банку за постійно діючими інструментами рефінансування, зазначили в НБУ.

"Для забезпечення стабільності на валютному ринку Національний банк продовжує уважно стежити за його станом і в разі необхідності виходитиме з інтервенціями для згладжування надмірних курсових коливань. Національний банк має для цього достатньо ресурсів – обсяг міжнародних резервів на сьогодні сягає 17,8 млрд дол. США", - запевнили у центробанку.

В НБУ наголосили, що продовжують дотримуватися політики гнучкого курсоутворення, за якого курс гривні визначає ринок, а ситуація на готівковому валютному ринку на сьогодні є результатом зумовленого останніми новинами психологічного чинника.

"Ми очікуємо, що після послаблення його тиску конкуренція серед учасників ринку зумовить зменшення маржі на проведення операцій з обміну валюти, і курс гривні на готівковому ринку знову повернеться до ринкового рівня, визначеного фундаментальними чинниками", - додали в НБУ.

Читайте також: Введення воєнного стану не вплине на роботу Ощадбанку

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь Азовського моря. Спецпризначенці Росії обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та понад 20 моряків.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-