МЕРТ пропонує зменшити держпідприємствам частку прибутку на виплату дивідендів

МЕРТ пропонує зменшити держпідприємствам частку прибутку на виплату дивідендів

Укрінформ
Мінекономіки пропонує у 2018 році зменшити для держпідприємств, а також господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, до 50%. 

Про це йдеться в проекті постанови Кабінету міністрів, який розміщено на сайті міністерства для обговорення.

"Затвердити базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2018 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, у розмірі 50 відсотків", - йдеться у проекті.

Для Укргідроенерго, Ощадбанку та Укрзалізниці пропонується встановити базовий допустимий розмір дивідендів в розмірі 30% прибутку за 2018 рік.

Зокрема, базовий норматив для ПрАТ "Укргідроенерго" у розмірі 30% пояснюється необхідністю запобігти значному зростанню тарифів на електричну енергію та відповідному зростанню тарифів для її кінцевих споживачів. 

Для ПАТ "Державний ощадний банк України" пропонується визначити базовий норматив у розмірі 30%, бо саме такий максимальний рівень  сплати дивідендів Ощадбанком передбачений договорами про залучення коштів на зовнішніх ринках капіталу на загальну суму 1,5 млрд. дол.

Для ПАТ "Українська залізниця" пропонується визначити базовий норматив у розмірі 30%. Така пропозиція обгрунтовується нормою Закону "Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", відповідно до якого чистий прибуток ПАТ "Українська залізниця", з якого розраховується та сплачується частина чистого прибутку (доходу) до державного бюджету, зменшується на суму нарахованої амортизації на майно, передане товариству на праві господарського відання, яка спрямовується для фінансування капітальних вкладень на будівництво (реконструкцію, модернізацію) таких об’єктів.

Читайте також: Воєнний стан не обмежує економічну діяльність в Україні - МЕРТ

Загалом, як зазначається у пояснювальній записці до проекту, 12 суб'єктів управління корпоративними правами держави запропонували визначити частку прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності господарських організацій у 2018 році, у розмірі не більше 30%, 1 суб'єкт - 35%, 5 суб'єкти - 50%, 3 суб'єкти – 75%, 1 суб'єкт – 90%, 1 суб'єкт – у розмірі меншому, ніж визначено Законом; 2 суб'єкти не визначили розміру базового нормативу та 5 суб'єктів не надали пропозицій. 

Як відомо, згідно з частиною п’ятою статті 11 Закону України "Про управління об’єктами державної власності" встановлено, що господарська організація, у статутному капіталі якої є корпоративні права держави, за підсумками календарного року зобов'язана спрямувати частину чистого прибутку на виплату дивідендів.

Кабінет міністрів України щороку затверджує базові нормативи відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності господарських організацій у поточному фінансовому році. 

Господарські товариства з державною часткою до 1 травня року, що настає за звітним, приймають рішення про відрахування до держбюджету не менше 30% чистого прибутку на виплату дивідендів. 

Як повідомлялося, базовий норматив відрахування чистого прибутку на виплату дивідендів за 2017 рік для унітарних державних підприємств та госптовариств із державною часткою власності становив 75%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-