Уряд підтримав пропозиції Мін'юсту щодо ліквідації рейдерських схем

Уряд підтримав пропозиції Мін'юсту щодо ліквідації рейдерських схем

Укрінформ
Кабінет міністрів на засіданні у середу підтримав дві ініціативи Міністерства юстиції, що ліквідують частину лазівок, якими користувалися рейдери.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не чекаючи на прийняття законодавчих змін, сьогодні уряд підтримав нашу ініціативу внести зміни до низки постанов, які ліквідовують можливість створювати філії комунальних підприємств в інших регіонах. Від сьогодні такі філії перебувають поза законом», - сказав Петренко. 

За його словами, члени Кабміну прийняли рішення про те, що реєстратори, які отримують доступ до професії, мають складати відповідний кваліфікаційний іспит.

«Вони мають складати іспити, якщо є до них претензії і порушення, то (вони) відключаються від реєстрів, повторно йдуть на підвищення кваліфікації. А ті, хто вчинив кримінальне правопорушення, нестимуть відповідальність - до 10 років тюрми і конфіскація всього майна, якщо вони вчинили незаконну дію щодо власності іншої особи», - наголосив Петренко. 

Презентуючи антирейдерський законопроект, міністр звернув увагу членів уряду на те, що цей документ не лише захистить права власників нерухомості й бізнесу, а й забезпечить селян доступом до якісних нотаріальних послуг.

«Ми пропонуємо вирішити проблему відсутності доступу українських селян до державних сервісів, зокрема оформлення спадщини, земельного паю, і отримання такої послуги за прийнятною ціною», - сказав Петренко. 

Читайте також: Гройсман: Винні у гальмуванні децентралізації мають бути покарані

Зокрема, зазначив він, пропонуєтсья скасувати плату за послуги нотаріуса у розмірі 1% і запровадити оплату цих послуг за домовленістю сторін. 

«Ми прибираємо псевдоподаток у розмірі 1%, який приватні нотаріуси стягували з громадян і бізнесу, розповідаючи клієнтам, що ці кошти йдуть до державного бюджету. Після прийняття закону вартість послуг приватного нотаріуса визначатиметься виключно за домовленістю сторін. З іншого боку - ми вводимо пільгу на сплату державного мита на рівні 50% для соціально вразливих категорій, які звертаються до державних нотаріусів. Серед них - учасники АТО, пенсіонери, інваліди й малозабезпечені», - заявив Петренко.

За словами міністра, на третині території України немає жодного державного чи приватного нотаріуса. 

«Тому перший блок питань, які хочемо вирішити цим законопроектом - ліквідація кадрового дефіциту державних нотаріусів у сільській місцевості за абсолютно прозорою процедурою», - сказав Петренко. 

Крім того, додав він, антирейдерський законопроект передбачає ліквідацію комунальних підприємств, які виконували функції державних реєстраторів і з якими пов'язано найбільше проблем щодо незаконних реєстрацій.

«Це не створить проблем щодо доступу до реєстраційних послуг, тому що зараз всі міські, районні, селищні ради надають такі самі послуги українським громадянам», - зауважив Петренко. 

Законопроект #РейдерствоСтоп розроблений Мін'юстом разом із народними депутатами, представниками провідних бізнес-асоціацій: Американської торгівельної палати, Європейської Бізнес Асоціації, Спілки українських підприємців, Офісу ефективного регулювання BRDO і Офісу бізнес-омбудсмена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-