У Мінекономіки виступили проти змін у нарахуванні ЄСВ

У Мінекономіки виступили проти змін у нарахуванні ЄСВ

Укрінформ
Міністерство економічного розвитку і торгівлі не підтримує законопроект міністра соціальної політики Андрія Реви щодо зміни підходів до нарахування ЄСВ.

Про це йдеться у листі-висновку міністерства, який оприлюднило видання "Економічна правда".

"Законодавча ініціатива призведе до ще більшої тінізації фонду оплати праці, зменшення інвестиційних надходжень та, як наслідок, надходжень до державного бюджету", - йдеться у листі МЕРТ за підписом першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва.

Окрім того, сказано у листі, запровадження регресивної шкали нарахування ЄСВ призведе до втрат доходів місцевих бюджетів.

Також МЕРТ розкритикувало ідею звільнення Пенсійного фонду та його органів від сплати судового збору у всіх судових інстанціях.

Чинне законодавство, аргументує МЕРТ, передбачає посилення ролі судового збору як основного джерела фінансування судової системи та як економічного стимулу для сторін використовувати нові процедури розгляду справ.

Читайте також: Україна переходить на управління публічними інвестиціями за міжнародними нормами

Як повідомлялося, на своєму засіданні 14 листопада Кабінет міністрів запропонував Верховній Раді розширити базу оподаткування ЄСВ в розмірі 22% з 15 мінімальних зарплат (55,8 тис. грн) до 25 (104,3 тис. грн) і ввести регресивну шкалу відрахувань цього збору з розміру зарплати, яка перевищує максимальну величину, що стимулюватиме до легалізації заробітних плат. Ставка ЄСВ на ту суму зарплати, яка перевищує максимальну базу оподаткування, зменшуватиметься до 5% на суму, що перевищує 270 розмірів мінімальних зарплат. 

За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, удосконалення законодавства з нарахування ЄСВ може збільшити надходження до Пенсійного фонду майже на 10 млрд грн протягом календарного року. 

Водночас, минулого тижня із заявою проти цієї ініціативи щодо вибіркового збільшення податкового навантаження, яка розроблялася за ініціативи Мінсоцполітики, виступила також Європейська бізнес-асоціація. В асоціації висловили переконання, що гарантованим наслідком скасування максимальної величини бази нарахування ЄСВ стане суттєве зростання витрат бізнесу. На думку асоціації, збільшення навантаження на сумлінних платників є вкрай несправедливим способом компенсувати втрати, які створюються внаслідок існування легко доступних схем ухилення від податків.

Як вважають в Європейській бізнес-асоціації, для таких галузей як освіта, сфера послуг, IT, де зарплата становить левову частку витрат, зростання ЄСВ збільшить витрати бізнесу на створення нових робочих місць із легальною зарплатою та дасть додатковий поштовх відпливу працівників за межі України.

Також, ідеться у заяві, вкрай вірогідно, що збільшення витрат на сплату ЄСВ призведе до зменшення розміру заробітних плат, що, у свою чергу, матиме наслідком зменшення надходжень із військового збору та ПДФО (зменшення ПДФО негативно вплине на доходи місцевих бюджетів).

Відтак, на думку асоціації, пропоновані міністерством заходи будуть контпродуктивними з точки зору боротьби з тіньовими зарплатами та можуть спричинити ланцюгову реакцію негативних наслідків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-