Нацбанк заявляє про прискорення інфляції у жовтні

Нацбанк заявляє про прискорення інфляції у жовтні

Укрінформ
Споживча інфляція в Україні у жовтні 2018 року прискорилась до 9,5% у річному вимірі.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«У жовтні 2018 року споживча інфляція прискорилась до 9,5% р/р (8,9% р/р у вересні). У місячному вимірі ціни зросли на1,7%», - йдеться в повідомленні.

Як і очікувалося, фундаментальний інфляційний тиск залишився значним, що пов'язано зі збільшенням витрат, у тому числі на оплату праці, та стійким внутрішнім попитом. Також очікувано посилився вплив на внутрішні ціни унаслідок підвищення світових цін на енергоресурси та зернові. Базова інфляція у жовтні прискорилася незначно - до 8,8% р/р, що також відповідало прогнозу Національного банку. Динаміку цього показника зумовило, перш за все, зростання цін на послуги під впливом подальшого зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також тиску з боку споживчого попиту. Так, прискорилося зростання вартості послуг перукарень, кабельного телебачення, окремих послуг з ремонту та утримання житла, мобільного зв'язку тощо.  Незмінними в жовтні були темпи зростання цін на непродовольчі товари. Подорожчання окремих товарів тривалого споживання (будівельних матеріалів, побутової хімії, ювелірних виробів тощо) було нівельоване здешевленням інших товарних позицій з цієї ж категорії (зокрема, телевізорів та мобільних телефонів).

Читайте також: Данилишин сказав, що саме може "тиснути" на інфляцію у листопаді

Зростання цін на сирі продукти харчування у жовтні прискорилося (до 1,6% р/р), однак було не таким швидким, як було закладено в прогнозі Національного банку. Так, збереглося падіння цін на фрукти завдяки гарному врожаю цих культур, передусім яблук. Крім того, меншим, ніж очікувалося, було зростання цін на овочі, у тому числі через розширення пропозиції тепличних овочів.  Разом з тим,  зростання цін на паливо прогнозовано прискорилося (до 24,5% р/р) на тлі стрімкого зростання світових цін на нафту та послаблення обмінного курсу гривні у попередні періоди.

Зважаючи на опубліковані дані, Національний банк вважає ризики для прогнозу інфляції, оприлюднені в Інфляційному звіті за жовтень 2018 року, збалансованими та відповідно очікує, що на тлі підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів інфляція досягне 10,1% р/р на кінець 2018 року. У середньостроковій перспективі передбачається поступове зниження інфляції до цільового рівня в 5,0% р/р плюс-мінус 1 в.п.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-