В Україні до кінця року має запрацювати делегована модель готівкового обігу

В Україні до кінця року має запрацювати делегована модель готівкового обігу

Укрінформ
Делегована модель готівкового обігу має запрацювати майже в усіх регіонах України до кінця 2018 року.

Про це йдеться в прес-релізі НБУ за результатами зустрічі з представниками уповноважених банків.

"Коментуючи зміни, які відбулися в готівковому обігу країни у зв'язку з впровадженням делегованої моделі та залученням уповноважених банків до зберігання запасів готівки Національного банку, директор департаменту грошового обігу Віктор Зайвенко зазначив: "Реалізація делегованої моделі в Україні знизить витрати держави на готівковий обіг та сприятиме розвитку конкурентного ринку послуг з інкасації", - йдеться у прес-релізі.

Зазначається, що на сьогодні уповноважені банки частково забезпечують готівкою більшість регіонів України. Зокрема, йдеться про Вінницьку, Житомирську, Закарпатську, Івано-Франківську, Кіровоградську, Миколаївську, Одеську, Полтавську, Рівненську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Чернігівську та Черкаську області. Згодом географія діяльності уповноважених банків розшириться. До кінця 2018 року делегована модель готівкового обігу має запрацювати майже у всіх регіонах.

"У перспективі у власності Національного банку залишаться лише два касові центри, що забезпечуватимуть зберігання банкнот і монет у резервних фондах", - зазначили в НБУ.

За словами Зайвенка, Національний банк у січні - вересні 2018 року видав банкам (у тому числі, на зберігання в уповноважених банках) майже 114,4 млрд грн, що на 11,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. До Національного банку за дев'ять місяців 2018 року повернулося понад 100,3 млрд грн (як придатних до обігу, так і зношених), що на 22,6% менше, ніж за аналогічний період 2017 року.

Читайте також: ФГВФО виставляє на продаж права вимоги за кредитами банку «Надра» за 2,59 мільярда

У регуляторі пояснюють, що реалізація Концепції організації готівкового обігу, яка передбачає перехід від частково контрольованої моделі організації готівкового обігу до делегованої, розпочалася в Україні з 2016 року. Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає у тому, що Національний банк передає запаси готівки Національного банку на зберігання уповноваженим банкам для забезпечення готівкою регіонів.

З огляду на світові тенденції, трансформаційні процеси, що відбуваються в Нацбанку, впровадження проекту Cashless economy, делегована модель є доцільною в Україні. Ця модель застосовується у Великій Британії, Бразилії, Нідерландах, Фінляндії та Швеції.

Забезпечення готівкового обігу в регіонах здійснюватиметься інфраструктурою уповноважених банків, а в перспективі - і з залученням третіх учасників (СІТ-компаній) за правилами та під контролем Національного банку. За інформацією НБУ, невдовзі мають набрати чинності зміни до Положення про передавання запасів готівки на зберігання до уповноважених банків. Цей документ доповнений новими нормами, що розширять можливості уповноваженого банку ефективніше здійснювати операції із запасами готівки регулятора.

Національний банк передає  свої запаси банкнот і монет на зберігання уповноваженим банкам, що відповідають низці критеріїв. Наразі вже три банки - АТ "Ощадбанк", АТ КБ "ПриватБанк", АТ "Райффайзен Банк Аваль" - мають статус уповноваженого банку. 

Вісім компаній отримали ліцензії на надання банкам послуг з інкасації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-