СБУ викрила махінації на фондовому ринку

СБУ викрила махінації на фондовому ринку

Укрінформ
Співробітники Головного слідчого управління та Головного управління в Києві та області задокументували факти відмивання доходів, отриманих нелегальним шляхом через використання низки українських фондових бірж, і проводять санкціоновані слідчі дії.

Про це повідомила Укрінформу речник СБУ Олена Гітлянська.

"У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 205 та ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України, тривають санкціоновані слідчі дії в офісах фондових бірж та місцях проживання їх окремих посадовців", - зазначила вона.

За словами Гітлянської, оперативники спецслужби встановили, що протягом 2017-2018 років посадовці бірж через підконтрольних торговців цінними паперами, представників банківських установ організували механізм легалізації незаконних доходів та виведення коштів за кордон. Оборудки здійснювались із використанням підконтрольних нерезидентів шляхом купівлі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у режимі так званого "групового звіту".

Співробітники СБУ задокументували, що за розробленою схемою ділки за відсутності контролю з боку бірж здійснювали протягом короткого періоду часу удавані фінансові угоди купівлі-продажу ОВДП підконтрольними торговцями. Операції проводились в інтересах фізичних осіб, які у такий протиправний спосіб отримували легалізований дохід, що згідно з законодавством не підлягає оподаткуванню. Загальна сума легалізованих зловмисниками коштів становить понад сто мільйонів гривень.

Читайте також: Луценко розповів на комітеті ВР про земельні махінації Вілкула

Як повідомляли ЗМІ, СБУ проводить обшуки та виїмку документів в ряді компаній, що працюють на фондовому ринку. За їхніми даними, обшуки проводилися в таких компаніях, як "Арт-Капітал", "УНІВЕР", Фондова біржа ПФТС і Українська Біржа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-