IFC профінансувала проекти з енергоефективності в Україні на $250 мільйонів

IFC профінансувала проекти з енергоефективності в Україні на $250 мільйонів

Укрінформ
У рамках проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) на підвищення енергоефективності у житловому секторі України було виділено 250 мільйонів доларів за шість років. 

Про це сказала держсекретар Швейцарії Марі-Габріель Інайхен-Фляйш, відвідуючи енергоефективне ОСББ у місті Києві «Гашека 18» спільно з віце-прем'єр-міністром - міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадієм Зубком, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Швейцарія дуже рада допомагати підвищувати енергоефективність в Україні, зокрема шляхом фінансової підтримки проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) "Енергоефективність у житловому секторі України». В результаті близько 250 мільйонів доларів було залучено на реалізацію енергоефективних заходів у житловому секторі України... Я побачила практичні результати шестирічних спільних зусиль разом з українським урядом, IFC та іншими донорами», - сказала Інайхен-Фляйш. 

Держсекретар додала, що цей проект надавав підтримку у створенні та розвитку об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, розробці та ухваленні законодавства, що чітко визначило права власності та основи управління багатоквартирними будинками в Україні. Крім того, проект IFC запропонував концепцію Фонду енергоефективності України та надав підтримку у створенні законодавчої бази для його запуску. 

«Фонд енергоефективності забезпечить фінансування проектів з енергомодернізації багатоквартирних будинків на загальну суму близько 150 мільйонів євро», - сказала Інайхен-Фляйш. 

Згідно з проектом IFC «Енергоефективність в житловому секторі України» була створена мережа консультантів, які допомагали ОСББ та працювали з українськими банками над розробкою і просуванням на ринку кредитних продуктів для фінансування заходів з підвищення енергоефективності. Також було надано підтримку у створенні державної програми «Теплі кредити» та муніципальних програм підтримки енергоефективності в ОСББ у багатьох містах України. 

ОСББ «Гашека 18» було було створене у 2013 році у восьмиповерховому цегляному будинку, який був побудований у 1955 році як гуртожиток. За кредитні кошти ОСББ у 2016 році модернізували індивідуальний тепловий пункт та утеплення будинку в 2017 році, замінили вікна та двері у місцях загального користування, а також продовжили модернізацію системи опалення шляхом встановлення балансувальних клапанів. Завдяки енергомодернізації ОСББ економить близько 115 Гкал за опалювальний сезон та близько 77% вартості опалення порівняно з неенергомодернізованими будинками Києва, які не мають лічильників. 

Читайте також: ОТП Банк призупиняє видачу кредитів фізособам за програмою IQ energy

International Finance Corporation (IFC) - Міжнародна фінансова корпорація, одна з п'яти інституцій Групи Світового банку. Нараховує 184 країни-члени. Головна мета МФК - сприяння економічному зростанню країн, що розвиваються, через заохочення приватного підприємництва у виробничому секторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-