Держаудитслужба розпочала моніторинг публічних закупівель у ProZorro

Держаудитслужба розпочала моніторинг публічних закупівель у ProZorro

Укрінформ
Державна аудиторська служба України створила окремий е-кабінет у системі електронних публічних закупівель ProZorro, через який здійснюватиме моніторинг публічних закупівель. 

Про це повідомляється на сайті ProZorro.

"Моніторинг публічних закупівель в ProZorro посилюється. У Державної аудиторської служби України з'явився окремий "електронний" кабінет у ProZorro, через який здійснюється моніторинг публічних закупівель. Всі дії аудиторів відтепер у полі зору громадськості та публікуються в системі ProZorro", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що приводом для початку моніторингу можуть стати повідомлення від системи ризик-індикаторів ProZorro та ЗМІ, звернення громадських організацій, органів влади та місцевого самоврядування. Окрім того, Держаудитслужба може ініціювати перевірку з власної ініціативи.

Наразі аудитори моніторять закупівлі в тестовому режимі, але зовсім скоро нововведення розповсюдиться на закупівлі по всій країні. 

Система ризик-індикаторів, яка шукає підозрілі закупівлі та автоматично відправляє їх в е-кабінет ДАСУ, запрацює одразу ж після юстування відповідної Методики.

На відміну від скарги до АМКУ моніторинг Держаудитслужби не передбачає зупинки процедури, адже одна із його цілей -запобігти правопорушенням у закупівлях. До замовників, які вчасно усунуть виявлені у ході моніторингу порушення, штрафні санкції не застосовуватимуться. Якщо ж замовник не усуне порушення та не аргументує своїх дій, Державна аудиторська служба України може прийняти рішення про проведення комплексної перевірки та накласти штраф на замовника згідно із законодавством.

Рішення про початок моніторингу має публікуватися в ProZorro протягом двох робочих днів з початку його ініціації. 

Читайте також: Кабмін утворить робочу групу з підготовки пропозицій щодо монетизації субсидій

Завдяки запуску е-кабінета аудитори замінять "паперовий" обмін інформацією з замовниками на електронний. Через систему аудитори спілкуватимуться з замовниками, ставитимуть запитання. У замовника буде три робочі дні, щоб підготувати та оприлюднити у системі відповіді на їх запит.

Тривалість проведення моніторингу до 15 робочих днів. За його результатами аудитори протягом трьох робочих днів публікують у системі висновок. У разі виявлення порушень замовник має їх усунути протягом трьох робочих днів, підвантаживши відповідне повідомлення про це у ProZorro, або ж опублікувати свою незгоду з висновками Державної аудиторської служби України з подальшим оскарженням у суді.

Як відомо, запуск е-кабінета та інтеграція ризик-індикаторів в ProZorro cтав можливим завдяки прийняттю закону №4738-д про моніторинг публічних закупівель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-