Реальний ВВП України у ІІ кварталі зростав швидше за очікування Нацбанку

Реальний ВВП України у ІІ кварталі зростав швидше за очікування Нацбанку

Укрінформ
Валовий внутрішній продукт України у другому кварталі 2018 року зріс на 3,8% у річному вимірі проти очікуваних НБУ 3,2%, опублікованих в Інфляційному звіті за липень 2018 року.

Про це йдеться в коментарі Національного банку України щодо зміни реального ВВП у ІІ кварталі 2018 року, повідомляється на сайті регулятора.

«Українська економіка пришвидшила зростання з 3,1% у І кварталі до 3,8% у ІІ кварталі 2018 року у річному вимірі. Порівняно з попереднім кварталом зростання ВВП становило 1,0% сезонно-скориговано. Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за IІ квартал 2018 року, опубліковані Державною службою статистики України», - йдеться в коментарі.

Зазначається, що фактичні темпи зростання реального ВВП у ІІ кварталі 2018 року були вищими за очікування Національного банку, опубліковані в Інфляційному звіті за липень 2018 року (3,2% р/р). Відмінність між прогнозом Національного банку та фактичним показником пояснюється, насамперед, раннім стартом збору врожаю цього року. За вирахуванням цього чинника динаміка реального ВВП у цілому відповідала очікуванням Національного банку.

У Нацбанку наголошують, що загалом основним рушієм зростання реального ВВП очікувано залишається внутрішній попит, насамперед споживчий.

Читайте також: НБУ відкликав ліцензії у двох учасників ринку цінних паперів

За даними НБУ, споживчий попит продовжував впевнено посилюватися. По-перше, суттєве зростання споживання продемонстрував сектор державного управління (на 11,0% р/р порівняно зі зниженням на 1,4% р/р у попередньому кварталі). Це зумовлено істотними вищими видатками на субсидії населенню на оплату послуг ЖКГ через нижчу температуру та довший опалювальний сезон цього року порівняно з минулим.

По-друге, продовжує збільшуватися приватне споживання домогосподарств. За підсумками ІІ кварталу українці наростили споживчі витрати на 4,2% р/р внаслідок зростання реальної заробітної плати, грошових переказів в Україну та пенсій (зокрема через підвищення пенсійних виплат військовослужбовцям), а також поліпшення споживчих настроїв населення.

“Збереження високих темпів зростання споживчого попиту зумовило прискорення зростання ВДВ (валової доданої вартості) більшості секторів послуг, зокрема транспорту, охорони здоров'я, мистецтва, спорту, розваг та відпочинку”, - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, відповідно до опублікованого у липні 2018 року макроекономічного прогнозу, Національний банк очікує, що у поточному році зростання реального ВВП пришвидшиться до 3,4%. Оновлений макроекономічний прогноз буде оголошено під час чергового прес-брифінгу з питань монетарної політики 25 жовтня 2018 року та опубліковано в Інфляційному звіті 1 листопада 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-