Оренда землі здорожчала на 26,6% завдяки електронним торгам - СЕТАМ

Оренда землі здорожчала на 26,6% завдяки електронним торгам - СЕТАМ

Укрінформ
З моменту переходу до електронної системи продажу прав на оренду земельних ділянок ціни на них зросли на 26,6%.

Про це сказав генеральний директор ДП «СЕТАМ» OpenMarket Віктор Вишньов на прес-конференції у Києві, де Державне підприємство «СЕТАМ» Міністерства юстиції України та Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру презентували пілотний проект упровадження електронних аукціонів з продажу прав оренди державної землі на Blockchain, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Завдяки розширенню конкуренції та відкритості, ціни проданих на OpenMarket ділянок суттєво зростають. Так, сукупне подорожчання земельних лотів у нас становить 26,6%», - зазначив Вишньов.

Загальна вартість земельних ділянок, право на оренду яких уже продали на OpenMarket, вже досягла 348,5 млн гривень.

На прес-конференції було продемонстровано, як працює система OpenMarket за адресою land.setam.net.ua. Торги з продажу оренди землі відбуваються з використанням сучасної технології Blockchain, що унеможливлює будь-які маніпуляції та корупційні ризики.

Цей проект дозволить відпрацювати процедуру переведення в електронний формат земельних аукціонів традиційного формату до моменту внесення відповідних змін до Земельного кодексу України та упередити можливі ризики перехідного періоду.

У системі електронних аукціонів з продажу прав оренди державної землі на Blockchain вже є перші лоти: права оренди на 10 земельних ділянок у п’яти областях України загальною площею 210 гектарів.

«Останнім часом оренда державних земель дорожчає. До 2013-го вона здавалася всього за 4% від оціночної вартості, минулого року ми досягли показника 14%, а цього - 18%», - сказав виконуючий обов’язки голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Олександр Колотілін.

Читайте також: Українські виробники олії експортують продукцію до 124 країн - Мінагро

Як повідомлялося, влітку минулого року Кабінет міністрів ухвалив постанову №688 від 21 червня 2017 року, реалізація якої сприяє викоріненню зловживань із землею на місцях та забезпечує прозорість і відкритість даної сфери. Зазначалося, що суть запропонованих змін полягає у встановленні умов розпорядження землею в частині передачі її в оренду виключно через електронний аукціон. За розрахунками уряду, надходження до місцевих бюджетів від передачі державної землі в оренду вже за півтора року мають перевищити 1 млрд гривень.

Система OpenMarket (ДП “СЕТАМ” Міністерства юстиції) працює на всій території України з 2014 року.

Територіальні органи Держгеокадастру у 2017 році на торгах реалізували 1837 прав оренди на земельні ділянки загальною площею 42,5 тис. гектарів. Місцеві бюджети завдяки проведенню торгів отримали 118,7 млн гривень. За неповних 9 місяців поточного року сума надходжень від земельних торгів до місцевих бюджетів уже перевищила результат усього минулого року і сягнула 129 млн грн. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-