Данилишин каже, що курс гривні у проекті бюджету -

Данилишин каже, що курс гривні у проекті бюджету - "сугубо технічний"

Укрінформ
Передбачений в проекті державного бюджету України на 2019 рік курс гривні є "сугубо технічним".

Таку думку висловив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, "розрахунки бюджету здійснено з використанням прогнозного (технічного показника) курсу на кінець року. У проекті наголошується, що протягом поточного року обмінний курс гривні залишався відносно стабільним з сезонними коливаннями – 26,8 гривень за долар у середньому за січень-серпень 2018 року, у серпні 2018 року середній за місяць офіційний курс гривні становив 27,5 гривень за долар. Однак зауважу, що вказаний показник є сугубо технічним для розрахунку доходної частини державного бюджету на 2019 рік".

Данилишин зазначає, що "Національний банк неодноразово підкреслював, що за режиму гнучкого курсоутворення курс гривні визначає ринок. Він залежить безпосередньо від пропозиції валюти з боку експортерів та інших продавців валюти і від попиту на валюту з боку імпортерів та інших покупців валюти. Відповідно, в таких умовах Національний банк не може брати на себе зобов’язання забезпечити курс гривні на певній відмітці. Тому, щоб запобігти створенню ілюзорних курсових орієнтирів для населення, бізнесу та інших учасників ринку, Національний банк офіційно не оприлюднює жодних прогнозів курсу гривні".

Читайте також: Данилишин вважає реальним передбачений в проекті бюджету-2019 приріст ВВП

За словами Данилишина, "будь-які кількісні прогнози курсу гривні, які останнім часом озвучуються, є експертними оцінками і не відображають позицію Національного банку. В жодному разі не можна вважати ці прогнози зобов’язанням Національного банку чи індикатором для політики Національного банку".

Глава Ради НБУ зазначає, що наразі дисбаланс на ринку зумовлений переважно збільшенням попиту на валюту через сезонні, ситуативні та психологічні чинники.

"Водночас загалом за режиму гнучкого курсоутворення коливання курсу є здоровою реакцією ринку на постійні зміни ситуації в економіці, і їх не потрібно вважати ознаками кризи. Коливання курсу – це нормальна ситуація", - каже Данилишин.

Він підкреслив, що НБУ послідовно дотримується позиції, що його завдання – зменшити інтенсивність коливань курсу гривні. Адже надмірні коливання курсу гривні призводять до погіршення очікувань та можуть становити ризик для зниження інфляції до цілі (5% +/- 1 п.п. на найближчі роки).

Читайте також: Кабмін назвав прогнозний курс долара на 2019 рік

Національний банк зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні. Так, чистий продаж валюти Національним банком з початку ІІІ кварталу становить 665 млн дол. США, повідомив Данилишин.

Як відомо, уряд у проекті бюджету - 2019 назвав прогнозний курс долара в Україні на кінець року на рівні 29,4 грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-