Кодекс з процедур банкрутства покращить позиції України в Doing Business - Петренко

Кодекс з процедур банкрутства покращить позиції України в Doing Business - Петренко

Укрінформ
Ухвалення Радою в другому читанні Кодексу України з процедур банкрутства забезпечить зростання України на 80 позицій в рейтингу Doing Business за напрямком «Вирішення неплатоспроможності». 

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час виступу на міжнародній конференції «Реформування системи банкрутства в Україні з огляду на кращі світові практики», інформує прес-служба відомства.

«Якщо українські парламентарії зможуть прийняти у другому читанні Кодекс України з процедур банкрутства, наша держава, за оцінками експертів, зможе піднятися у рейтингу Doing Business одразу на 80 позицій за напрямком «Вирішення неплатоспроможності». Це значить - нарешті увійти до першої сотні країн за цим проблемним для нашої держави і всього українського бізнесу питанням», - наголосив Петренко.

Він додав, що такий крок забезпечить покращення позицій України у загальному рейтингу легкості ведення бізнесу одразу на 9 позицій, що може дати нашій державі додаткових 6 мільярдів доларів інвестицій.

Серед новацій кодексу Петренко виокремив спрощення доступу до процедур, збільшення можливостей для санації та створення ефективних механізмів позасудового врегулювання, об'єднання мирової угоди та санації в єдину процедуру, покращення умов участі у процедурах банкрутства кредиторів та підвищення рівня захищеності їхніх прав, значне скорочення строків розгляду справ.

«Ми зможемо удосконалити положення закону, які стосуються продажу активів боржника. Таким чином вдасться забезпечити основу для продажу майна за найвищою ціною. Тут мова йде і про запровадження правил щодо контролю за продажем істотних активів, забезпечення продажу на аукціоні та вдосконалення правил оповіщення про продаж майна», - підкреслив Петренко.

На його переконання, справжньою революцією має стати врегулювання відносин щодо відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися в скрутній фінансовій ситуації та потребують допомоги з боку держави.

«Кодекс прописує створення окремої системи регулювання специфічних правовідносин, пов'язаних із необхідністю розв'язання проблеми надмірної заборгованості фізичної особи. Ця система діятиме поруч із системою банкрутства юридичних осіб і підприємців. Справи про банкрутство фізичної особи, відповідно до запропонованого проекту, мають розглядатися господарським судом за місцем проживання фізичної особи, що дасть можливість забезпечити зручний для громадян професійний розгляд», - зазначив міністр.

Читайте також: Гройсман озвучив умову підвищення середньої зарплати до 10 тисяч

Він зауважив, що при підготовці проекту, серед іншого, враховано пропозиції суб'єктів законодавчої ініціативи, представників вітчизняного експертного середовища, міжнародних організацій та громадянського суспільства.

Петренко повідомив, що проект включив напрацювання робочої групи при Міністерстві юстиції України з покращення Україною показників у рейтингу Doing Business і покращення законодавства з банкрутства, які погоджено із представниками Міжнародного валютного фонду та профільної міжвідомчої Робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з економічної політики.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2018 року Верховна Рада ухвалила за основу депутатський законопроект про Кодекс України щодо процедур банкрутства (№8060), який передбачає процедуру банкрутства фізичної особи. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-