За 2 роки бюджет недоотримав 25 мільярдів акцизу з пального - Рахункова палата

За 2 роки бюджет недоотримав 25 мільярдів акцизу з пального - Рахункова палата

Інфографіка
Укрінформ
В Україні має запрацювати ефективна система моніторингу обсягів виробництва пального, оскільки тіньовий сегмент цього ринку, що за останні два роки оцінюється в 4,6 млн тонн, завдає колосальних збитків державі.

Про це написав голова Рахункової палати Валерій Пацкан на своїй сторінці у Facebook. 

"В Україні має запрацювати ефективна система моніторингу обсягів виробництва пального. Ми проаналізували обсяг легально видобутої та імпортованої в Україну нафти та потужності працюючих нафтопереробних заводів. За нашими оцінками, за 2 роки обсяг «тіньового ринку» бензину та дизпалива міг становити до 4,6 млн тонн. Аудитори зазначили, що держбюджет недоотримав близько 25 млрд грн акцизного податку з пального", - написав Пацкан з посиланням на результати аудиту Рахункової палати щодо ефективності адміністрування реалізації пального.

Ще одним негативним наслідком, що випливає з відсутності моніторингу на ринку виробництва власного пального в Україні, Пацкан назвав значний відсоток імпорту у загальній структурі паливного ринку.

"Через скорочення виробництва власного пального Україна імпортує 80 відсотків моторних палив", - зазначив він.

Читайте також: Бензин А-95 на Київщині за добу подорожчав в середньому на 25 копійок

Він наголосив, що Україна втрачає колосальні кошти, які могли би надходити до держбюджету з акцизу на бензин та дизпаливо.

"Це колосальні кошти для вирішення нагальних проблем. Адже акцизний податок на бензин та дизпальне - це одна з можливостей будувати та ремонтувати дороги. Кожен автовласник, заправляючи автівку, фактично, частково оплачує ремонт доріг та фінансування інших важливих потреб. І він має бути впевнений, що його кошти не розкрадатимуться", - підкреслив очільник Рахункової палати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-