Нацбанк оприлюднив проект структури майбутнього валютного регулювання

Нацбанк оприлюднив проект структури майбутнього валютного регулювання

Укрінформ
Національний банк України оприлюднив проект структури валютного регулювання, яке набуде чинності разом із введенням в дію Закону України "Про валюту та валютні операції" 7 лютого 2019 року.

Відповідні матеріали заступник голови НБУ Олег Чурій та фахівці департаменту відкритих ринків НБУ презентували банківській та експертній спільноті, повідомляється на сайті регулятора.

«На відміну від заплутаної чинної бази з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання, нова база буде простою, зрозумілою та доступною. Вона буде складатися з семи нових ключових нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання», - йдеться в повідомленні НБУ.

Зокрема, нові ключові нормативно-правові акти визначатимуть: структуру валютного ринку та правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами; порядок розрахунків, операцій з купівлі та переказів іноземної валюти на території України та за кордон; транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів в документарній формі банками, юридичними та фізичними особами; загальний перелік заходів захисту для можливого застосування Національним банком, критерії і порядок їх запровадження, умови їх подовження та дострокового припинення; перелік запроваджених заходів захисту та порядок їх застосування (антикризова постанова, що має тимчасовий характер); інші інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (резервування за валютними операціями), а також повідомлювальну систему збору інформації про валютні операції; порядок дотримання граничних строків розрахунків, встановлених Національним банком.

Читайте також: НБУ назвав умови для підвищення облікової ставки

Заступник голови НБУ зазначив, що розроблення структури валютного регулювання - це перший крок до втілення Закону "Про валюту і валютні операції" в життя.

"Далі ми будемо наповнювати їх змістом. При цьому проект кожної з постанов ми плануємо обговорити з банківською та експертною спільнотою перш ніж остаточно завершити їх опрацювання та оприлюднити їх фінальну версію для ознайомлення громадськості за місяць до набуття ними чинності", - зауважив Чурій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-