Рада НБУ ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2019 рік

Рада НБУ ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2019 рік

Укрінформ
Рада Національного банку України ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2019 рік і середньострокову перспективу.

Про це йдеться у прес-релізі, розміщеному на сторінці у Facebook голови ради Національного банк України Богдана Данилишина.

"На виконання вимог Конституції України та чинного законодавства Рада Національного банку України (далі - Рада) під час свого засідання ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2019 рік і середньострокову перспективу (далі - Основні засади), розроблені на основі пропозицій Правління Національного банку України", - ідеться в прес-релізі.

Зазначається, що на засіданні було також затверджено оцінку діяльності Правління Національного банку України щодо виконання Основних засад грошово-кредитної політики в першому півріччі 2018 року і кошторис адміністративних витрат Національного банку на 2019 рік.

Основні засади визначають кількісну ціль щодо інфляції - 5% у середньостроковій перспективі. При цьому передбачається така орієнтовна поквартальна траєкторія приросту індексу споживчих цін у річному вимірі: березень 2019 року - 5,75%  2 відсоткових пункти (в.п.), червень 2019 року - 5,5% 2 в.п., вересень 2019 року - 5,25%  2 в.п.

З кінця грудня 2019 року формується ціль щодо інфляції - 5%  1 в.п.

"Досягнення поставлених інфляційних цілей має сприяти забезпеченню стійких темпів економічного зростання. Також політика цінової стабільності буде сприяти посиленню ринкової конкуренції, що є поштовхом до інвестиційної та інноваційної активності. Цінова стабільність є фундаментальною передумовою зниження довгострокових процентних ставок, що сприятиме розширенню кредитування реального сектору економіки, зменшенню вартості капіталу в економіці, яке має знизити сукупні витрати економічних агентів, внаслідок чого зменшиться тиск на ціни", - наголошується у прес-релізі.

Читайте також: Мінфін залучив до бюджету 425 мільйонів від продажу держоблігацій

Також визначено, що Національний банк продовжуватиме дотримуватися плаваючого курсоутворення, маючи на увазі, що монетарна політика не спрямовуватиметься на досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу. Зазначене не виключає можливості проведення Національним банком валютних інтервенцій з метою накопичення міжнародних резервів та згладжування різких змін обмінного курсу гривні.

Фото: Данилишин, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-