Експерти сказали, на скільки може здорожчати хліб

Експерти сказали, на скільки може здорожчати хліб

Укрінформ
Соціальний хліб в Україні може подорожчати на 10% до кінця поточного року через нестачу продовольчого зерна другого і третього сорту.

Про це розповіли сьогодні на прес-конференції у Києві експерти ринку зерна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ситуація, що склалася, має цілком природні причини. Адже урожай 2018 року через погодні умови, дощі та посуху - переважно кормова фуражна пшениця. Лише 12 млн тонн зі всього врожаю зібрано продовольчої пшениці, з них 8 млн тонн продано на експорт, і відмінити вже оплачені контракти не можна. Тож залишилося лише 4 млн тонн продовольчої пшениці, тоді як для внутрішнього ринку потрібно мінімум 5 млн тонн”, - розповів президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич.

За його словами, тривалі зливи з кінця червня до вересня, загалом 53 дощові дні, а потім спека - все це призвело до розвитку хвороб зерна, поширення шкідників та вимивання клейковини, а отже, і зниження якості зерна, переходу його з продовольчої в кормову категорію.

Читайте також: Уряд робить усе можливе, щоб ціни на хліб не зростали - Мінагро

У свою чергу, генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко зазначив, що подорожчання хліба зазвичай пов'язане із зростанням собівартості його виробництва.

“Найчастіше ціна на хліб зростає після підвищення зарплатні. Структура ціни на хліб складається на 30% із зарплати працівникам, на 30% - з вартості палива, енергії та транспорту та на 40% - з вартості борошна. Всі ці складові ціни на хліб до кінця 2018 року зростатимуть, а отже, впливатимуть на ціну соціального хліба”, - сказав Дорошенко.

Він додав, що в Україні заведено моніторити ціну на два види хліба - білий і чорний, в той час як у Європі відслідковується ціна майже на 30 сортів хліба. Тож і українцям час переходити на європейські стандарти моніторингу ринку, вважає експерт.

За інформацією прес-служби Мінагрополітики, в Україні станом на 5 вересня намолочено 34,8 млн тонн зернових та зернобобових культур з 10,0 млн га (68% до прогнозу) за врожайності 34,6 ц/га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-