Швеція надасть Україні 10 мільйонів євро на модернізацію систем теплопостачання

Швеція надасть Україні 10 мільйонів євро на модернізацію систем теплопостачання

Укрінформ
В Україні запущено нову шведську фінансову програму для підтримки сталого довгострокового розвитку систем централізованого теплопостачання. 

Нову програму презентували у Києві на семінарі “Скандинавська Зелена Шкала”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Мені дуже приємно повідомити про продовження підтримки Швецією українського централізованого теплопостачання. Це та сфера, де ми можемо поділитися великим досвідом, оскільки вже десятиліття модернізуємо свої системи централізованого опалення. Я відвідав кілька міст, де впроваджуються проекти і мене дуже вразили результати, яких досягли НЕФКО та наші українські партнери”, - сказав посол Швеції в Україні Мартін Хагстрьом під час виступу на семінарі.

Учасники семінару розповіли, що в Швеції сьогодні працює надсучасна система централізованого опалення, але так було не завжди - кілька десятиліть тому вони мали такі ж проблеми з опаленням як і Україна сьогодні. 

Мета нового шведсько-українського фонду з підтримки централізованого постачання - показати яку вигоду Україна може отримати від модернізації свого централізованого опалення, через використання відновлювальних джерел енергії та тепла з низьким екологічним та кліматичним впливом, а також завдяки кращим послугам, які дозволять споживачам контролювати споживання теплової енергії виходячи з власних потреб. Фінансова і технічна підтримка Швеції дасть можливість українським містам швидше позбуватися залежності від газу у забезпеченні міст теплом. 

На сьогодні більшість систем централізованого теплопостачання України застарілі, енергоємні і неефективні. Станом на кінець 2017 року 46% сімей потребували державних субсидій. Шість демонстраційних проектів вже виконано -  у Вінниці, Житомирі, Олександрії, Кам’янці-Подільському, Полтаві та Івано-Франківську. І там отримали чудовий результат - до 30% економії газу, від 20 до 50% економії електроенергії та значне скорочення викидів СО2 ( близько 45%). Нова програма передбачає впровадження проектів ще в 4-5 містах. 

«Поточна програма DemoUkrainaDH, яка з 2012 року підтримує впровадження невеликих демонстраційних проектів у сфері централізованого теплопостачання, вже довела, що можна досягти великої економії при виробництві й розподіленні теплової енергії та зменшити споживання енергії та води. Зараз важливо розробити демонстраційні проекти, які будуть дійсно відрізнятися від звичних для українських теплопостачальних підприємств та українського сектору централізованого теплопостачання в цілому», - наголосив Ронні Нільссон з Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО, яка контролюватиме виконання програми модернізації тепломереж.

Читайте також: Гройсман: Хто зекономив газ узимку, отримає близько 700 гривень компенсації

Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) - міжнародна фінансова організація заснована Скандинавськими країнами у 1990 р. НЕФКО фінансує та впроваджує проекти пов’язані із запобіганням змінам клімату та збільшенням зелених інвестицій по всьому світу.

Швеція давній партнер України. Протягом періоду з 2014 по 2020 рік Швеція виділить 175 млн євро на підтримку реформ в Україні. Це робить Швецію сьомим найбільшим донором країни.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-