Активісти торік оскаржили закупівлі на ProZorro на понад 6 мільярдів - юрист

Активісти торік оскаржили закупівлі на ProZorro на понад 6 мільярдів - юрист

Укрінформ
Представники Центру протидії корупції у 2017 році оскаржили закупівель в електронній системі ProZorro на понад 6 мільярдів гривень.  

Про це заявив під час прес-конференції юрист громадської організації Денис Свириденко, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Протягом 2017 року ми оскаржили близько 300 закупівель на суму понад 6 млрд грн. Також із 2017 року по липень 2018 року ми добилися скасування  і розірвання договорів закупівель, які відбулися з порушеннями, на понад 290 млн грн", - сказав він.

Свириденко розповів, що за два роки роботи електронної системи ProZorro виникла ціла система зловживань і схем.  

Серед найпоширеніших є змова учасників торгів, які не є справжніми конкурентами. Як правило, перед тендером такі компанії з-поміж себе визначають переможця. Ознакою такої схеми можуть бути однакові помилки у тендерній документації, однакові телефони компаній і навіть адреси реєстрації.

Також у тендерах перемагають і компанії з так званого “чорного списку” Антимонопольного комітету, які після виявлених порушень не мають права протягом трьох років брати участі у торгах.

Читайте також: До порятунку Молочного лиману на Запоріжжі долучився Нібулон - ОДА

Серед порушень є і навмисне “дроблення” закупівель на частини, щоб уникнути участі міжнародних компаній у торгах. За правилами, вони мають на це право, коли сума закупівлі сягає 137 тис. євро.

“Ці основні схеми дозволяють віддавати мільйони бюджетних коштів у руки недобросовісних чи навіть фіктивних компаній. А покарань за такі дії фактично немає. Адже аналіз судових рішень показав, що фактично за півтора року - від 2017-го до липня 2018-го - є лише 33 судові вироки щодо вчинення злочинів під час тендерів”, - зазначив Свириденко.

Загалом, підсумував юрист, завдяки скаргам ЦПК Антимонопольний комітет України оштрафував недобросовісних учасників за змови на торгах на 1,36 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-