Обслуговування держборгу коштує Україні 130 мільярдів щороку - Гройсман

Обслуговування держборгу коштує Україні 130 мільярдів щороку - Гройсман

Укрінформ
Державний борг країни у період з 2005 року по 2013-й зріс з $12,5 млрд до $60 млрд або у 4,8 разу.

Про це на засіданні уряду поінформував Прем`єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, у 2005 році борг становив $12,5 млрд або 14,3% ВВП, у 2009 році він сягнув уже $28 млрд, у 2010 році - $40 млрд, а у 2013 - уже $60 млрд.

"За десятиріччя абсолютної відсутності патріотичної позиції щодо своєї держави, брали кошти за кордоном і в середині країни, брали кошти, платили відсотки, комусь щось роздавали. Куди ці кошти поділи?" - сказав Гройсман.

Він наголосив, що всі ці борги лягають на плечі українських громадян.

"Ми маємо відбирати кошти від освіти, армії, охорони здоров’я, соціальної політики, щоб розрахуватися. Якщо ми не розрахуємося, це буде означати інфляцію, знецінення національної валюти", - зазначив Прем’єр.

Він наголосив, що стратегія управління боргом дозволить вберегти громадян України від навантаження, що виникає унаслідок боргів.

"Ми тільки на обслуговування по відсотках витрачаємо 130 млрд грн", - додав Гройсман.

Як зазначила на засіданні уряду в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, Мінфін сподівається за два роки знизити держборг України до середнього рівня країн, що розвиваються.

"Наш державний борг приблизно восьмирічний. Зовнішній борг - 6,2 роки, внутрішній - близько 10 років. Нам треба подовжувати, робити більш рівномірним, щоб не готуватися до пікових виплат, як у наступному році. Мета стратегії (управління держборгом на 2018-2020 роки — ред.) - досягти наступного року 52% ВВП, до кінця 2020 року - не більше 49%", - зазначила Маркарова.

За її словами, документ стратегії управління боргом буде публічним, сьогодні він буде розміщений на сайті Мінфіну.

Читайте також: Уряд готує стратегію, яка має позбавити Україну "фінансових кайданів" - Гройсман

"Державний борг знизився до 61,5% ВВП на кінець 2017 року. Зараз ми бачимо зниження до більш здорового рівня 60%. Ми порівняли борг з країнами аналогами, щоб зрозуміти, де знаходимося ми. Досвід інших країн показує, що 49% - це рівень країн, які розвиваються. Країни-лідери мають приблизно 40%", - сказала Маркарова.

Вона відзначила, що у структурі боргу за співвідношенням зовнішнього боргу до внутрішнього в Україні переважає зовнішній порівняно з країнами-аналогами.

"Якщо у країнах-лідерах основним джерелом запозичень є внутрішній ринок, то у нас 56,7% - запозичення зовнішні. У кого ми запозичуємо? 26% - запозичення у міжнародних партнерів. Це пільговий борг, на дуже вигідних умовах. Внутрішній борг становить 36% у гривні, 7% - у іноземній валюті. Майже третина цього боргу - облігації, що ми випустили для докапіталізації державних банків", - наголосила урядовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-