Омелян розповів як українські порти ставатимуть прозорішими та ефективнішими

Омелян розповів як українські порти ставатимуть прозорішими та ефективнішими

Укрінформ
Міністерство інфраструктури має намір поширити на всі підприємства галузі досвід стивідорної компанії «Ольвія» із запровадження системи електронного управління портом e-Port. 

Про це міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив на брифінгу.

"Міністерство інфраструктури масштабує по всій морській галузі успішний досвід стивідорної компанії «Ольвія» із запровадження системи електронного управління портом e-Port, що зробить діяльність інших морських портів більш прозорою та ефективною", - сказав міністр. 

Він зауважив, що Мінінфраструктури вже 2 роки активно займається цифровізацією морської галузі та максимальною автоматизацією всіх виробничих процесів у портах. З метою створення та запровадження автоматизованих і уніфікованих систем, таких як «єдине морське вікно» та система електронного управління портом е-Port, до роботи були залучені Адміністрація морських портів України, морські порти, державні стивідорні компанії та ПАТ «Укрзалізниця». Система е-Port є державною, перебуває в державному управлінні, і всі прибутки від неї генеруються у державний дохід.

«Враховуючи новизну ідеї про розробку та запровадження системи е-Port, особливості та складнощі у процесі реформування портової галузі, ми вирішили розпочати з пілотного проекту - автоматизувати всю роботу одного конкретного порту. Таким тестовим майданчиком для системи е-Port став порт «Ольвія». І я радий, що спільні зусилля дали дуже гарний результат: на 34,4% прискорилося оформлення вантажів та відповідним чином строки обробки вантажів», - наголосив міністр.

Керівник ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» Руслан Олейник додав, що у рамках реалізації пілотного проекту в порту «Ольвія» створено єдиний інформаційний простір, підвищено доступність інформації для прийняття рішень у реальному часі, забезпечено прозорість процесу роботи та підвищено виконавчу дисципліну. 

«Наші наступні кроки - це масштабування успішного прикладу впровадження системи e-Port в усі державні підприємства України морської галузі, а також реалізація новітньої системи е-Port 4.0. Це зробить роботу українських портів більш прозорою та ефективною. Зокрема, порти Миколаїв, Одеса, Южний будуть включені до цього проекту», - наголосив Омелян.

Він повідомив, що для збільшення довіри до операцій в транспортній галузі вже тестується переведення окремих компонентів на технологію blockchain, зокрема, e-Port 4.0, що унеможливить підробку або фальсифікацію відповідних транзакцій. 

"І до кінця цього року e-Port буде переведений на цю систему", - запевнив міністр.

Голова Е-Ukraine Єгор Стефанович сформулював перспективи розвитку проекту.

«Далі - підключення до світових цифрових коридорів і екосистем. Це потрібно зробити таким чином, щоб повністю реалізувати потенціал морських портів України і показати іноземним та національним партнерам та інвесторам, що українська транспортна інфраструктура є конкурентоздатною, розвивається у світовому тренді, і в неї вигідно інвестувати», - сказав він.

Читайте також: Китайська компанія задіяла 15 суден для днопоглиблення в Чорноморську - АМПУ

Міністр інфраструктури також підкреслив, що зусилля міністерства спрямовані на повне осучаснення портової сфери. Йдеться не тільки про цифрові технології, а й про концесію - визнаний світом спосіб зробити порти ефективним бізнесом для держави та партнерів. Тому Міністерство інфраструктури спільно з міжнародними партнерами працює над підготовкою концесійних проектів в українських портах. 

Фото: сайт Мінінфраструктури

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-