“Дорогих” депозитів вже не буде. Чекаємо, коли кредити дешевими стануть

“Дорогих” депозитів вже не буде. Чекаємо, коли кредити дешевими стануть

Аналітика
Укрінформ
Зникнення банків-пилососів дозволило ринку зітхнути з полегшенням – і ставки ніхто не розганяє, і люди гроші несуть. Куди ж їм подітися...

Починаючи з 2016 року, відколи в Україні в основному завершилася “чистка” банківського сектору, на грошово-кредитному ринку запанували відносні тиша й спокій. Нема установ, які за рахунок високих відсотків акумулювали їх на своїх балансах та потім роздавали інсайдерам або ж виводили в офшори (як Приватбанк до націоналізації, Платинумбанк, Південкомбанк, що належав “Сім’ї”, та інші). Сьогодні дохідність депозитів упала до рівнів, які дозволяють банкам більш-менш упевнено дивитися в майбутнє – де видніється, на жаль, поки лише жваве споживче кредитування – дороге і “коротке”. На довготривале кредитування (іпотека, інвестпроекти) попит ще не значний – і це наслідок цілого ряду несприятливих економічних факторів. Радує те, що населення потроху оговталось від “банкопаду” і знову понесло гроші до банків (куди ж бо ще – нерухомість задорога). Тепер кожен додатковий, навіть не відсоток, а його частка, для вкладників – на вагу золота, в сенсі довіри. А ще в позичальників з’явилася надія на здешевлення кредитів у недалекому, може, майбутньому. Знову ж таки – це якщо вдало зійдуться економічні “зорі” в країні.

А ставки-то підросли! Аж на нуль-нуль з копійками

Інформаційні повідомлення про те що за останній тиждень депозитні ставки в українських банках в середньому підросли для всіх валют, викликало значний читацький інтерес. Але вкладники рано раділи – підвищення склало частки відсотків!

Так, за даними liga.net, cередня ставка в гривні максимально зросла за депозитами на термін понад рік - на 0,06 п.п. до 12,47%. Синхронно піднялася прибутковість вкладів строком від 3 до 6 місяців і від 6 до 12 місяців - на 0,01 п.п. до 12,13% і до 12,94% річних відповідно. А от найбільш популярні депозити на період від 1 до 3 місяців навіть подешевшали на 0,04 п.п. - до 10,11% річних. Вклади періодом до місяця не змінилися - 6,26% річних. Ціна безстрокових заощаджень також залишилися без змін - 7,6%.

Що стосується доларових вкладів, то ставки по них за українськими мірками вже просто мізерні. Так, депозити періодом від 1 до 3 місяців пропонують під 1,12% річних. Прибутковість заощаджень терміном на 3-6 місяців – підвищилась на 0,07 п.п. до 2,03%. Депозити строком понад рік подорожчали на 0,03 п.п., їх пропонують покласти в банк під 2,84% річних. Безстрокові валютні заощадження – не більше ніж під 0,96% річних. Чим не Європа?

Ось вже й банківська система в цілому вийшла на прибутковість – за підсумками першого півріччя 2018 року банки показали чистий прибуток у 8,3 млрд грн – про це йдеться в серпневому квартальному «Огляді банківського сектору», опублікованому Національним банком.

У цей період також відмічався приплив депозитів населення. Так, лише за один місяць липень обсяг гривневих депозитів в українських банках зріс на 1,5% – до 515,5 млрд грн. А от валютних – скоротився на 0,1%, до 13,7 млрд грн. в еквіваленті. Як повідомляє НБУ, поточний обсяг гривневих депозитів на 5,1% вище показника, який був на початок року, валютних – на 0,4% нижче. Як і раніше, це переважно короткострокові депозити: близько половини з них складають депозити до 3 місяців та кошти на вимогу.

“Банки слабко диференціюють депозитні ставки залежно від строковості: вартість депозитів у гривні на 6, 9 та 12 місяців перебувала на рівні близько 14% річних на кінець кварталу. Вартість річних депозитів у доларах залишалася на історичному мінімумі – 3,3% річних”, – йдеться у повідомленні НБУ. Оскільки кредитування населення здійснюється тільки в національній валюті, у банків немає гострої потреби в доларах і євро. Відповідно, маємо настільки низькі процентні ставки за доларовими та євро-депозитами.

"Влітку депозитна активність населення зазвичай збільшується, бо гривня у цей період укріплюється. Фізичні особи на 2-3 місяці несуть у банки свої заощадження, щоб підзаробити, впевнені у тому, що до осені особливих курсових змін не відбудеться. Думаю, починаючи з вересня, станемо свідками зворотнього процесу – люди забиратимуть гривню з кредитно-фінансових установ і переводитимуть її в надійнішу валюту – долари та євро (хоча ставки й вкрай низькі. – Авт.), – каже банківський експерт Олексій Кущ.

Олексій Кущ

Олексій Кущ

Середня процентна ставка по гривневих вкладах населення, за даними НБУ, становить 10,8% (агрегований результат за всіма видами вкладів. – Авт.). “Так, в останні роки прибутковість депозитів впала. Одна з причин – націоналізація Приватбанку, який займає левову частку на ринку депозитів і є таким собі маркером для інших банків. Якщо комерційний "Приватбанк" встановлював ставку 15%, то й інші підтягувалися під цю планку. Зрозуміло, що державний "Приватбанк" вже не може декларувати надто високі ставки”, – зазначив експерт.

Облікова ставка – депозитній: “не ворог, не брат і не товариш”

Наприкінці 2017 року усі сподівалися, що слідом за підвищенням облікової ставки (за рік з липня 2017-го зросла від 12,5 до 17,5%), ставки за депозитами теж дещо підвищаться. Однак банки не поспішають. Значення українського індексу ставок за депозитами фізосіб (UIRD), який розраховує агентство Thomson Reuters на підставі ставок ТОП-20 банків, на сьогодні за всіма термінами та валютами вкладів нижче тих, що були на початку року.

"Економічно обґрунтованою є відповідність рівня прибутковості річного депозиту рівню інфляції. Нацбанк прогнозує інфляцію за підсумками 2018 року на рівні 9,1%, при цьому середня прибутковість річного депозиту в гривні зараз становить 14,2% річних. Банки, володіючи сьогодні достатньою ліквідністю і не відчуваючи потреби в дорогому фондуванні, продовжать дотримуватися стратегії поступового здешевлення депозитної бази, за умови відсутності інфляційних і девальваційних шоків ", – прогнозував раніше заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Андрій Мойсеєнко. Його колега, заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн також вважає, що тенденція до зниження депозитних ставок в 2018 році буде зберігатися як необхідність здешевлення кредитів.

Знаменита фреска Мікеланджело

Знаменита фреска Мікеланджело "Створення Адама"

В усякому разі законодавці зі свого боку докладають усі зусилля, щоб хоч якось вдихнути життя у занепалий за час війни та кризи вітчизняний кредитний ринок. Простягаючи кредиторам руку допомоги (зокрема у захисті їхніх прав на стягнення боргів) майже як на знаменитій фресці Мікеланджело «Створення Адама» на стелі Сикстинської капели. Місяць тому головну претензію банкірів законодавці зняли. Отже тепер справа за “малим” – формуванням дешевої ресурсної бази. Але треба розуміти, що цей процес теж швидким не буде...

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-