Міграція створює дисбаланс на ринку робочої сили в Україні - НБУ

Міграція створює дисбаланс на ринку робочої сили в Україні - НБУ

Укрінформ
Трудова міграція створює дисбаланс на ринку робочої сили в Україні і змушує українські підприємства підвищувати заробітні плати працівникам, що робить їх продукцію менш конкурентоздатною.

Про це розповів директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України Сергій Ніколайчук, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

"Останні 2-3 роки у нас трудова міграція дійсно посилилася, особливий поштовх цьому дав безвіз”, - зазначив Ніколайчук.

Головний позитивний ефект від міграції - це істотний приплив валюти в нашу країну, який постійно зростає. За оцінками НБУ, минулого року грошові перекази українських трудових мігрантів збільшилися до 9,3 млрд дол. США.

“Сума досить суттєва для нашого валютного ринку. У цьому році ми очікуємо продовження зростання - за перший квартал темпи перевищили 30%, і в цілому за рік ми очікуємо, що грошові перекази становитимуть понад 11 млрд дол. США”, - сказав представник НБУ.

Читайте також: У НБУ пом'якшили вимоги до кредитних посередників банків

Ніколайчук зазначив, що у вітчизняних підприємств є можливість піднімати рівень заробітних плат більш суттєво, ніж це відбувається наразі, щоб українці не виїжджали за кордон, але для цього теж потрібно підвищувати продуктивність праці.

Якщо ж в Україні заробітні плати і надалі зростатимуть високими темпами без відповідного збільшення продуктивності праці, це створюватиме певний інфляційний тиск в економіці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-