Експерти назвали причину здорожчання пального на АЗС

Експерти назвали причину здорожчання пального на АЗС

Укрінформ
Аналітики «Консалтингової групи А-95» пов'язують підвищення вартості палива на заправках на початку серпня із зниженням курсу гривні, оскільки світові ціни на нафту і нафтопродукти в цей період не дуже змінилися.

Про це йдеться в прес-релізі компанії, який є в розпорядженні Укрінформу.

"На початку серпня половина мереж АЗС в Україні підвищила вартість палива в межах 50 коп./л. Найближчим часом очікується синхронізація цін на нових рівнях і в інших мережах. В «Консалтинговій групі А-95» називають причину зростання цін ослаблення гривні щодо основних валют", - йдеться в повідомленні.

З 24 липня по 6 серпня курс долара на міжбанківському ринку збільшився на 75 коп. і досяг майже 27 грн. За цей же період вартість євро збільшилася з 31,11 грн до 31,27 грн. Аналітики «А-95» звертають увагу, що за зазначений період світові ціни на нафту і нафтопродукти не дуже змінилися, що підкреслює пріоритетність «валютного» фактора.

«Близько 85% нафтопродуктів Україна імпортує, закуповуючи за валюту. Акциз на нафтопродукти встановлено в євро. Сумарно валютна складова у вартості палива на АЗС досягає 85%, тому зв'язок між коливаннями валютного курсу і вартістю нафтопродуктів прямий», - заявив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Читайте також: Нафтогаз vs Газпром: російському монополісту значно обмежили кредитування

Згідно з розрахунками «А-95», кожна гривня в курсі долара еквівалентна 0,85 грн в літрі бензину і дизпалива. Відповідно, збільшення курсу на 75 коп. диктує зростання цін у межах 65 коп.

«Ми бачимо ще потенціал для зростання - до 50 копійок на літрі. Але не виключено, що це коригування не відбудеться, тому що це може призвести до відтоку і перерозподілу споживачів між мережами АЗС», - вважає Куюн.

У «Консалтинговій групі А-95» вважають, що в разі зміцнення курсу гривні ціни повернуться на стартовий рівень, йдеться в прес-релізі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-