Аналітик прокоментував

Аналітик прокоментував "вражаюче" зростання долара у липні

Укрінформ
Протягом найближчих тижнів очікується невелике зростання долара на міжбанку до 27,5 гривні, після чого настане корекція. А до кінця серпня долар має опуститися нижче 27 гривень.

Про це в коментарі Укрінформу сказав старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб.

"У найближчі тижні ми чекаємо на можливе зростання долара на міжбанку до 27,5 грн, після чого настане корекція, і до кінця серпня, за нашими очікуваннями, долар повернеться на позначку нижче 27 грн", - сказав Іосуб.

За його словами, євро, після можливого найближчим часом короткострокового зростання вище 32 грн, до кінця місяця повернеться до нижче 31,5 грн. Втім, в останню цифру може внести корективи сильна зміна співвідношення євро і долара на світовому валютному ринку, вважає аналітик.

Іосуб зазначив, що в липні долар на міжбанку зріс із 26,3 до 27 грн. Після стабільності курсу, яка спостерігалася з березня по червень, у деяких спостерігачів це викликало мало не паніку, хтось встиг назвати те, що відбувається, черговою девальвацією. Проте курс лише повернувся до рівнів другої половини лютого, а в середині січня долар на міжбанку і зовсім досягав 28,8 грн, тобто зараз курс "американця" суттєво нижчий максимумів початку року.

Крім того, це "вражаюче" липневе зростання долара становило трохи більш ніж 2,5%, що зовсім небагато для місячного коливання навіть основних світових валют, не говорячи вже про валюти країн з ринками, що розвиваються.

"Поточне послаблення гривні пояснюється впливом достатньо короткострокових чинників. Серед них - зростання попиту на валюту з боку імпортерів, відшкодування ПДВ і виплати нерезидентам по ОВДП в гривнях. Характерно, що відшкодування ПДВ тисне на валютний ринок двома шляхами. З одного боку, частина отриманих коштів може безпосередньо спрямовуватися на купівлю валюти. З іншого - отримання експортерами відшкодування в гривні знижує необхідність заведення валютної виручки і її продажу для поповнення обігових коштів", - пояснив експерт.

Читайте також: Гривня може зміцнитися до 25,5 за долар до кінця серпня - експерти

При цьому, додав він, в більш тривалому тимчасовому горизонті, на довгострокові тренди впливатиме кон'юнктура світових цін на основні статті українського експорту: чорні метали й аграрну продукцію.

"Вже наприкінці літа – на початку осені активізуються експортери сільгосппродукції, що призведе до збільшення надходження валютної виручки і зниження курсу валюти", - підсумував експерт Альпарі.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк України на четвер, 2 серпня, ослабив офіційний курс гривні на 10 копійок - до 26,9621 грн за долар проти 26,8667 грн за долар у середу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-