З початку минулого тижня НБУ продав $148 мільйонів на тлі валютних коливань

З початку минулого тижня НБУ продав $148 мільйонів на тлі валютних коливань

Укрінформ
З початку минулого тижня Національний банк продав на міжбанківському валютному ринку 148 мільйонів доларів США для згладжування валютних коливань, які спостерігаються в Україні. 

Про це йдеться у коментарі Національного банку щодо ситуації на валютному ринку.

"З метою згладжування валютних коливань, НБУ неодноразово виходив з валютними інтервенціями - з початку минулого тижня на ринку було продано 148 млн дол. США", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 31 липня НБУ оголосив аукціон з продажу 50 млн дол. США, у ході якого було отримано заявок на купівлю на суму 46,7 млн дол. США. За результатами аукціону НБУ продав 28,1 млн дол. США за ціною відсікання 26,86 грн/дол.

Курсові коливання, які ми спостерігаємо другий тиждень, у НБУ пояснюють низкою чинників. Зокрема, це активне проведення компаніями операцій з перерахування дивідендів за кордон (з початку липня з цією метою було куплено майже 300 млн дол. США) та вихід нерезидентами з ОВДП (з початку липня обсяг ОВДП в портфелях нерезидентів скоротився майже на 1,3 млрд грн). 

Крім того, на курсову динаміку минулого тижня  впливали значні обсяги повернення ПДВ наприкінці місяця, що значно зменшує обсяг вільного продажу валюти, а також збільшення попиту на готівкову валюту, зокрема з боку тіньового аграрного сектору у зв'язку з початком сезону.

Читайте також: У Нацбанку призначили директора Центрального сховища

Зазначається, що на початку липня НБУ купив на міжбанківському валютному ринку 99 млн дол. США та продав 163 млн дол. США. Таким чином, чистий продаж валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку в липні становив близько 64 млн дол. США.

Національний банк продовжує уважно слідкувати за станом валютного ринку, наголошується у коментарі регулятора, і в разі необхідності готовий і надалі згладжувати надмірні коливання шляхом проведення інтервенцій.

Як повідомляв Укрінформ, голова ради Національного банку України Богдан Данилишин вважає, що знецінення гривні в липні відбувалося через посилення попиту на іноземну валюту на безготівковому ринку, зумовлене впливом короткострокових чинників. 

За тиждень із 23 липня по 30 липня офіційний курс долара США, встановлений НБУ, зріс із 26,45 грн до 26,76 грн, або на 1,2%. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей же час зріс з 26,45 грн до 26,75 грн, або на 1,1%. Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень зросли з 26,29/26,51 до 26,66/26,96.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-