У НБУ проаналізували динаміку купівельної спроможності гривні

У НБУ проаналізували динаміку купівельної спроможності гривні

Укрінформ
Найбільші спади купівельної спроможності гривні припали на кризові періоди, які супроводжувалися сплесками девальвації та інфляції. 

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Зміна купівельної спроможності національної валюти - неминучий наслідок змін в економіці будь-якої країни, яка проходить через періоди і економічного зростання, і криз. Найбільші спади купівельної спроможності гривні припали на кризові періоди, які супроводжувалися сплесками девальвації та інфляції. Саме у 1996, 1998-2000, 2004 та 2008 роках гривня втратила більшу частину своєї первісної купівельної спроможності», - йдеться в повідомленні НБУ.

У Нацбанку зазначають, що останні два роки проводять свою політику на основі режиму інфляційного таргетування. Як засвідчує світовий досвід, саме цей режим дозволяє центральним банкам найбільш ефективно виконувати функцію забезпечення цінової стабільності та зберігати купівельну спроможність грошової одиниці. Перехід до нового монетарного режиму вже дозволив суттєво знизити інфляцію - як порівняно з кризовими показниками 2014-2015 років, так і з середніми показниками 1996-2013 років. У подальшому метою монетарної політики НБУ є зниження інфляції до середньострокової цілі в 5% і утримання її на цьому рівні.

При цьому зростання рівня цін супроводжувалось і відповідними змінами в номінальних і реальних доходах населення (зокрема, середньоденна заробітна плата порівняно з 1996 роком зросла більш ніж в 50 разів). Крім того, суттєво зросла роль безготівкових розрахунків та змінились моделі поведінки споживачів. Усі ці об'єктивні чинники спонукали Національний банк до оптимізації номінального ряду гривні. Наразі номінальний ряд гривні переобтяжений - він містить 17 номіналів (8 номіналів монет та 9 номіналів банкнот). У міжнародній практиці номінальні ряди нараховують в середньому 12 номіналів грошових знаків.

Читайте також: “Заокруглення” у чеку: Нацбанк пояснив, як це працюватиме

Після оптимізації номінального ряду, у тому числі за рахунок виведення з обігу дрібних монет (1, 2, 5, 25 копійок) та введення в обіг металевих монет номіналом 1, 2, 5, 10 гривень, номінальний ряд гривні буде нараховувати 11 номіналів: 6 номіналів монет та 5 номіналів банкнот, що відповідатиме світовим стандартам та полегшить готівкові розрахунки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-