В Укрзалізниці відходитимуть від практики закупівель через «три руки»

В Укрзалізниці відходитимуть від практики закупівель через «три руки»

Укрінформ
В. о. голови правління ПАТ “Укрзалізниця” Євген Кравцов доручив філії “Центр забезпечення виробництва” зупинити процедуру закупівлі стрілочних переводів та запасних частин.

Про це керівник УЗ написав у Facebook.

"Відходимо від практики закупівель через «три руки». Доручив філії «Центр забезпечення виробництва» зупинити процедуру закупівлі стрілочних переводів і запасних частин, що набула суспільного резонансу", - написав Кравцов.

Він також зауважив, що Дніпропетровський стрілочний завод, який є виробником цієї продукції, особисто не вийшов на цей тендер, натомість у ньому беруть участь дилери заводу.

"Маємо припинити негативну практику оплати мільйонних сум компаніям-посередникам. Усі товари маємо закуповувати виключно у виробників. Тому доручив профільним керівникам департаментів вивчити питання застосування в окремих тендерах ПАТ «Укрзалізниця» саме переговорної процедури. Тож, виходимо на прямий контакт з виробником. Остаточне рішення буде прийняте найближчими днями", - зазначив посадовець.

Як повідомлялося раніше, минулого року Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальну справу за результатами закупівлі стрілочних переводів та запчастин до них, на загальну суму 1,3 млрд гривень. За даними слідства, вартість продукції була завищена на 40% в результаті проведення фіктивних тендерів із підставними компаніями.

НАБУ звинуватило посадовців залізниці в тому, що вони достеменно знали той факт, що єдиним акредитованим виробником стрілочних переводів для Укрзалізниці є ПАТ “Дніпропетровський стрілочний завод”, проте не провели переговорної процедури закупівлі у єдиного виробника, як того вимагає законодавство. Натомість на тендер були виставлені два посередники з продукцією того ж ПАТ “Дніпропетровський стрілочний завод”, але вже з націнкою в 35-40%. У результаті дві офісні “прокладки” з Дніпра отримали від УЗ близько півмільярда гривень “зверху”.

Читайте також: Крюківський завод необгрунтовано підвищує ціни на пасажирські вагони - Укрзалізниця

Цього року Укрзалізниця оголосила аналогічні закупівлі стрілочних переводів і запасних частин до них на загальну суму 625 млн гривень. І відбулися вони точно так само, як і торік. В усіх 52 лотах трьох тендерів перемогло ТОВ “Крендлз”, а його єдиним суперником було те ж ТОВ “Дніпрозалізничпостачання”. Порівняно з минулорічними закупівлями, де за даними НАБУ ціни були завищені на 35-40%, цього року ціна на стрілочні переводи та їх ремкомплекти зросла ще на 10-10,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-