Сировина для будматеріалів: виробники вимагають спростити видачу дозволів

Сировина для будматеріалів: виробники вимагають спростити видачу дозволів

Укрінформ
Проблеми з видачею спецдозволів на видобуток сировини для виробництва будматеріалів виникають через дублювання діяльності двох відомств. Виробники будматеріалів просять уряд втрутитися в ситуацію.

Про це йдеться у прес-релізі Асоціації виробників будматеріалів, який є у розпорядженні Укрінформу.

"Виробники будівельних матеріалів вимагають від уряду та відповідних відомств (під керівництвом міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака та в.о. голови Державної служби геології та надр України Олега Кирилюка) врегулювати ситуацію з наданням спеціальних дозволів на користування надрами. Така позиція була узгоджена підприємствами – учасниками ІІІ Будівельного конгресу України «Надра України – шанс і втрати будівельників», - йдеться у прес-релізі.

Як наголосив під час відкриття конгресу президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій, сьогодні спроби українських підприємств - виробників будматеріалів продовжити дозволи на розробку родовищ найчастіше закінчуються формальними відписками від відповідних органів. За І квартал 2018 року із 416 заявок на отримання спецдозволів Мінекологією та Геослужбою повернуто 364, тобто 87,5%. Із 20 тисяч родовищ в Україні наразі розробляється менше 5 тисяч, зазначили у профільній асоціації.

"Основна проблема в тому, що в державі працює два паралельних органи: комісії з питань надрокористування в Мінекології та Геослужбі, які протидіють та блокують одна одну. Як наслідок, підприємства роками не можуть отримати або подовжити спецдозволи", - наголосив Салій.

Читайте також: Дотримання екостандартів під час експорту зерна обговорили в Мінекології

Керівник департаменту закупівель ПСГ "Ковальська" Сергій Гончаренко під час виступу заявив, що компанія "Ковальська" більше 10 років марно намагається отримати ліцензію на видобуток піску.

"По піску у нас була ліцензія на 2 млн куб. м, яку ми вичерпали. З того часу минуло понад 10 років. У нас повний пакет документів, перевірена кожна точка і кома, однак ми отримуємо формальні відписки", - повідомив Гончаренко.

Наявність проблеми підтвердив і голова асоціації "Укрцемент" Павло Качур. «Якщо у випадку вапняку це питання можна вирішити на порівняно тривалий період, то за іншими складовими - це постійний процес, і ми б хотіли, щоб він був чітко врегульований і регламентований», - висловив він свою позицію.

За підсумками ІІІ Будівельного конгресу України учасники домовились направити до уряду та відповідних відомств спільне звернення з вимогами щодо необхідності скорочення термінів розгляду заявок на ліцензії, спрощення процедури отримання спецдозволів на видобуток сировини для виробництва будматеріалів, а також необхідності переформатування комісії з надрокористування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-