НБУ змінив критерії визначення проблемних банків

НБУ змінив критерії визначення проблемних банків

Укрінформ
Національний банк доповнив підстави застосування заходу впливу до банків у вигляді письмового застереження та встановив новий критерій для віднесення банку до категорії проблемних.

Про це повідомляє сайт регулятора.

“Національний банк доповнив підстави застосування заходу впливу до банків у вигляді письмового застереження (за недотримання вимог щодо нагляду на консолідованій основі) та встановив новий критерій для віднесення банку до категорії проблемних - за неподання чи несвоєчасне подання програми капіталізації, плану реструктуризації, плану фінансового оздоровлення, плану заходів щодо усунення допущених банком порушень або за подання до НБУ планів та програм, що не відповідають установленим вимогам”, - йдеться в повідомленні.

Також Нацбанк уточнив і доповнив вимоги до планів фінансового оздоровлення та програм капіталізації, що подаються банками. 

"Зокрема, заплановані банками заходи, включаючи плани фінансового оздоровлення та програми капіталізації, мають містити строки поступового їх виконання та досягнення встановлених значень нормативів капіталу та інших показників", - пояснили в НБУ.

Читайте також: Нацбанк подав проти Коломойського нові позови на 10 мільярдів

Зазначається, що у разі невідповідності розроблених банком заходів встановленим вимогам, банк зобов’язаний доопрацювати їх з обов’язковим урахуванням пропозицій і зауважень Національного банку та повторно подати на погодження до НБУ протягом 15 днів із дня отримання відповідної вимоги регулятора.

Рішення про погодження планів фінансового оздоровлення та програм капіталізації банків прийматиме правління Національного банку або Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем.

Крім того, як інформує НБУ, для вдосконалення здійснення контролю за виконанням розроблених банками програм капіталізації Національним банком визначені: основні принципи складання програми капіталізації; критерії оцінки її прийнятності; шляхи забезпечення НБУ контролю за виконанням запланованих заходів.

Також визначено право Національного банку враховувати вжиті банком заходи, які не були передбачені в програмі капіталізації.

Згідно з повідомленням, відповідні зміни внесені до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу постановою правління НБУ від 7 червня 2018 року № 60, яка набирає чинності з 12 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-