Міжнародні резерви за травень скоротилися на 1,6% - НБУ

Міжнародні резерви за травень скоротилися на 1,6% - НБУ

Укрінформ
Станом на 1 червня міжнародні резерви України становили 18,1 млрд доларів. За травень вони скоротилися на 1,6% у зв'язку із здійсненням платежів за державним боргом.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України. 

«Міжнародні резерви України становили 18 119,7 млн дол. США (в еквіваленті) станом на 1 червня 2018 року, за попередніми даними. За травень вони скоротилися на 1,6% у зв'язку із здійсненням платежів за державним боргом, номінованим в іноземній валюті», - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що протягом травня було здійснено кілька платежів. По-перше, 455,1 млн дол. США (в еквіваленті) уряд та Національний банк України сплатили на користь Міжнародного валютного фонду. По-друге, 214,4 млн дол. США було спрямовано на платежі уряду з обслуговування та погашення державного боргу в інвалюті у сумі 214,4 млн дол. США (крім платежів на користь МВФ), з яких 126,2 млн дол. США - обслуговування та погашення за ОВДП та 18,5 млн дол. США - обслуговування суверенних єврооблігацій України.

Основним джерелом поповнення резервів у травні залишалася купівля Національним банком валюти на міжбанківському ринку. За домінування пропозиції іноземної валюти над попитом НБУ мав можливість поповнити міжнародні резерви, необхідні для забезпечення макрофінансової стабільності, не протидіючи зміцненню обмінного курсу гривні. За підсумками травня Національний банк купив на міжбанківському ринку 181,2 млн дол. США. Всі операції з купівлі здійснювалися у формі інтервенцій за найкращим курсом. 

Читайте також: У НБУ вважають малоймовірним зниження облікової ставки до кінця року

Також у минулому місяці до резервів надійшло 272,3 млн дол. США та 64,6 млн євро від розміщення урядом ОВДП, номінованих в іноземній валюті. Крім того, на обсяг резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму 162,3 млн дол. США. 

Загалом станом на 1 червня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,2 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-