"Металеві" мита США набули чинності

Укрінформ
Рішення про запровадження США мит на сталь і алюміній для виробників з Європейського Союзу, Канади й Мексики вступило в дію опівночі 1 червня за вашингтонським часом. 

Про це повідомляє Deutsche Welle

"Про те, що воно прийняте остаточно, повідомив напередодні, у четвер, 31 травня, міністр торгівлі США Вілбур Рос. За його словами, переговори з Євросоюзом не призвели до досягнення угоди, яка переконала б США у продовженні відстрочення від мит, запроваджених у березні поточного року. Незабаром після цього Євросоюз оголосив про підготовку заходів у відповідь", - йдеться у повідомленні.

Щодо Канади й Мексики, то переговори з цими двома країнами про перегляд Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (НАФТА) поки що затягуються, і, за словами Росса, поки що неможливо передбачити дату їхнього завершення. Тому США вирішили запровадити мита на сталь і алюміній і для Канади й Мексики.

Німеччина раніше неодноразово застерігала Вашингтон від ескалації торгового конфлікту. "Федеральний уряд відкидає запроваджені США мита на сталь і алюміній", - заявив, зокрема, 31 травня у Берліні офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт. "Ми вважаємо цей захід незаконним, приведений аргумент захисту національної безпеки - непереконливим", - сказав він. За його словами, цей захід таїть у собі небезпеку порочного кругу штрафних заходів, які у результаті зашкодять усім. Уряд ФРН і далі захищатиме вільну торгівлю й відкриті ринки і робитиме ставку на мультилатеральний підхід у вирішенні проблем, сказав Зайберт.

Канцлер ФРН Ангела Меркель пообіцяла "спільну й рішучу" відповідь ЄС на американські мита, якщо вони будуть запроваджені. Про це вона заявила у четвер, 31 травня, у Лісабоні незадовго до оголошення Вашингтоном свого рішення. "Євросоюз сформував недвозначну позицію з цього питання. Ми впевнені, що мита суперечать правилам ВТО", - сказала Меркель.

Читайте також: Канада пропорційно введе додаткові мита на американські товари – Фріланд

Мита США запроваджено з 23 березня. Вони становлять 25 відсотків на вироби зі сталі, і 10 відсотків - з алюмінію. Компаніям з Євросоюзу двічі надавали відстрочення від мит, востаннє - до 1 червня. Багаторазові спроби європейців добитися скасування штрафних санкцій на постійній основі не увінчалися успіхом. В якості заходу у відповідь ЄС раніше обіцяв запровадити з 20 червня 25-процентні мита на американські товари, серед яких - апельсиновий сік, віскі, тютюн і мотоцикли. Очікується, що сума зборів становитиме 3 мільярди євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-