ЄБРР заявив про готовність зайти в капітал Ощадбанку

ЄБРР заявив про готовність зайти в капітал Ощадбанку

Укрінформ
Європейський банк реконструкції та розвитку заявив про готовність розглянути питання входження в капітал українського державного "Ощадбанку".

Про це повідомив президент ЄБРР Сума Чакрабарті на засіданні Національної інвестиційної ради в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"Зараз правильний час для ЄБРР піти вперед і розглянути придбання передприватизаційної частки в капіталі в Ощадбанку", - сказав Чакрабарті.

Він підкреслив, що це жест доброї волі та віри в Україну.

У листопаді 2016 року ЄБРР та "Ощадбанк" підписали меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким український державний банк отримає підтримку ЄБРР в удосконаленні корпоративного управління.

У квітні 2017 року глава ЄБРР в Східній Європі Франсіс Малиж заявляв, що банк цікавить частка у 10-25% акцій. Зокрема, ЄБРР планує або вивести Ощадбанк на біржу через три-п'ять років, або продати його мажоритарний пакет для профільного інвестора.

У лютому 2018 року директор Представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер заявив, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) прийме рішення про входження в капітал "Ощадбанку" лише після того, як в Україні запрацює закон про державні банки.

Як повідомляв Укрінформ, стратегія розвитку Ощадбанку на 2018-2022 роки передбачає підготовку до часткової приватизації до 2020 року. Зокрема, Ощадбанк повинен збільшити цінність для власності шляхом підвищення ефективності своїх операцій, а також зберегти свою позицію як універсального банку.

Читайте також: ЄБРР уже інвестував в Україну €12 мільярдів і хоче співпрацювати далі - Чакрабарті

Ключовими індикаторами для банку до 2022 року встановлено: чистий прибуток у розмірі 4,7 млрд грн, витрати/доходи - 63%, рентабельність власного капіталу - 15%. Крім того, Ощадбанк повинен скоротити мережу відділень з 3,3 тис. до 1,9-2,1 тис., а також перемістити і оптимізувати інші відділення.

Також, Мінфін планує поступове включення Ощадбанку у систему Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

100% акцій Ощадбанку знаходиться у державній власності. За даними НБУ, на 1 липня 2017 року за розміром активів банк займав 2-е місце (220,7 млрд грн) серед 88 діючих банків.

21 лютого 2018 року Кабмін затвердив стратегію реформування державних банків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-