У фінансуванні субсидій має бути належна система обліку - Рахункова палата

У фінансуванні субсидій має бути належна система обліку - Рахункова палата

Укрінформ
У Рахунковій палаті констатують постійне зростання видатків із бюджету на забезпечення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та наголошують на необхідності запровадження належної системи обліку.

Про це йдеться в прес-релізі Управління інформаційної політики Рахункової палати за результатами перевірки ефективності бюджетного фінансування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, що є в розпорядженні Укрінформу. 

«Аудиторами відзначено, що постійно зростає обсяг видатків держбюджету на забезпечення пільг і субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг. Ця субсидія є найбільшим трансфером в Україні. Так, наприклад, у 2017 році відповідні видатки становили близько 70 млрд грн, а вже на 2018 рік запланований обсяг субвенції становить майже 71 млрд грн», - ідеться в прес-релізі.

Також зазначається, що при цьому заборгованість держави перед підприємствами - надавачами житлово-комунальних послуг станом на 1 січня 2018 року складала 26,7 млрд грн (у т. ч. прострочена - 11,5 млрд грн), а заборгованість перед 82 тис. сімей (домогосподарств) за невиплаченими їм сумами зекономлених коштів у рамках субсидії за опалювальний період 2016-2017 років - 46 млн гривень. 

У Рахунковій палаті повідомляють, що невиконання взятих зобов'язань "підриває довіру громадян та суб'єктів господарювання до відповідних ініціатив уряду, ставить під сумнів обгрунтованість дій щодо розрахунку тарифів на житлово-комунальні послуги, що стало головним чинником значного зростання видатків держбюджету на фінансування житлових субсидій". 

Аудитори відзначають, що частина цих зобов'язань є штучною і наслідком, зокрема, безгосподарного ставлення до системи обліку комунальних послуг (відсутності лічильників) і непрозорого механізму тарифоутворення.

Читайте також: Якість ремонтів доріг уряд повторно розгляне наприкінці червня - Гройсман

Окрім того, Рахунковою палатою було проаналізовано ситуацію в різних регіонах і на підставі вибіркового моніторингу встановлено, що держава оплачує відповідним надавачам послуг, у середньому по семи областях, які перевірялися, до 30% більше в тих випадках, де немає лічильника і застосовуються показники норм споживання, ніж там, де лічильник є. 

Також зазначається, що втрати води і тепла у мережах через зношеність перекладаються з постачальників на громадян і бюджет. 

«У  2017 році у діючих тарифах на тепло втрати закладалися на рівні 14,5%, на воду - до 30%», - ідеться в прес-релізі. 

Таким чином, Рахункова палата на підставі аудиторських висновків і відповідного звіту констатує наявність значних резервів для забезпечення ефективності бюджетного фінансування пільг та субсидій і самої соціальної політики держави з цих питань через запровадження належної системи обліку та водночас економічно обгрунтованих, прозорих тарифів. 

Трансфер (також трансфер; від англ. to transfer - переносити, переміщати) - операція перенесення осіб, предметів, цінностей, документів тощо (залежно від контексту) від одного власника або споживача до іншого. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-