Енергоатом планує запустити сховище ядерного палива у березні 2020 року

Енергоатом планує запустити сховище ядерного палива у березні 2020 року

Укрінформ
Введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива планується на 31 березня 2020 року. 

Про це сказав президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський під час другої в цьому році зустрічі міжвідомчої групи та оперативного штабу «Будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України», пише прес-служба компанії.

Як зазначають в Енергоатомі, з моменту проведення першого засідання штабу – 1 лютого 2018 року – усі організаційні та фінансові заходи були виконані в повному обсязі. Енергоатом склав, погодив з усіма інстанціями та затвердив графік будівництва та введення в експлуатацію пускового комплексу: установка перших контейнерів відбудеться 31 березня 2020 року.

«Це стосується не тільки об’єкта ЦСВЯП; це комплекси з переробки радіоактивних відходів, комплекси з прийняття високоактивних осклованих відходів з вітчизняних АЕС, які будуть повернуті з РФ після переробки; інші знакові об’єкти у зоні відчуження. Всі керівники назвали строки введення в експлуатацію, і наш з вами об’єкт має бути введений в експлуатацію 31 березня 2020 року», - сказав Недашковський.

Читайте також: Як в електроенергетиці України нарешті перейти від виживання до розвитку

Він підкреслив, що усі заходи, пов'язані з будівництвом ЦСВЯП, фінансово забезпечені.

«Ми інформували про те, що  урядова американська корпорація зарубіжних приватних інвестицій OPIC забезпечила страхування політичних ризиків за зобов’язаннями ДП «НАЕК «Енергоатом» по кредитній лінії на суму 250 млн дол. для фінансування всієї програми будівництва ЦСВЯП. Відповідно до механізму кредитування, Bank of America/Merrill Lynch вже організував розміщення облігацій з фіксованою ставкою на фондовому ринку США. У лютому всі транзакції по цьому питанню були закриті, а всі облігації розміщені на фондовому ринку США», - повідомив президент Енергоатома.

Він додав, що на спеціально відкриті рахунки Енергоатома вже надійшла частина коштів, яка відповідає лімітам фінансування. 

Усі будівельні роботи на майданчику ЦСВЯП, замовником яких є Енергоатом, також виконуються за графіком. Очільник Holtec Ukraine Сергій Тараканов підтвердив, що перший комплект обладнання для ЦСВЯП – устаткування перезавантажувального кластеру вже прямує в Україну, і до кінця травня очікується прибуття вантажу на будівельний майданчик. Паралельно Енергоатом у повному обсязі виконує всі модифікації на ядерних установках. Наразі завершено всі тендерні процедури та законтрактовано основний обсяг обладнання, яке необхідне для модернізації трьох атомних електростанцій – Хмельницької, Рівненської та Южно-Української АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-